Fudbalski klub “Negoslavci” obeležio je  proteklog vikenda 90 godina postojanja. Nakon što su padobranaci Aerokluba Borovo skokom  na igralište spustili crveno-belu zastavu i predali je najmlađim igračima, odigrana je prijateljska fudbalska utakmica sa republičkim drugoligašem “BSK” iz Bijelog Brda. Uveče je upriličena  svečana  akademija na kojoj su se okupili kako sadašnji tako i bivši igrači, evocirajući uspomene na vreme kojeg se svi s radošću sećaju.  Za Slavka Mišića iz Negoslavaca, obeležavanje velikog jubileja bilo je prepuno emocija.

“Kada su padobranci spustili zastavu kluba na igralište, suze su mi krenule”, kaže Slavko Mišić koji je svoju ljubav prema fudbalu preneo i na sina, člana današnjeg sastava “Negoslavaca”. Posebno ističe prijateljstvo koje je tada vladalo među igračima bez obzira na nacionalnost.

“Tada se nije gledalo ko je šta i odakle je. Svi smo preko fudbala bili veliki prijatelji i ostali do danas. Za Negoslavce su igrali i Hrvati iz Vukovara, Borova naselja i Bogdanovaca”, priča Mišić i dodaje da mu je drago što su neki od njih odazvali proslavi jubileja.

Stevan Nježić je fudbal zavoleo već u svojoj devetoj godini. Igrao je za juniorsku ekipu koja je osvojila prvo mesto u vukovarskoj regiji.

“Najmanji rezultat s kojim smo pobeđivali svoje protivnike bio je 4:1. Od 11 igrača koji su tada igrali u juniorskom sastavu nas osam je izabrano za reprezentaciju Slavonije i Baranje”, seća se Nježić koji je nakon prestanka aktivnog igranja posvetio treniranju mlađih kategorija. Ovaj 60-godišnjak pamti i gostovanja velikih klubova na sportskim terenima Negoslavaca kao što su “Crvena Zvezda” i “Partizan”, novosadska “Vojvodina”, vinkovački Dinamo te “BSK” iz Slavonskog Broda.

Prvi fudbalski klub u Negoslavcima osnovan je 1928.godine pod nazivom Sport klub “Obilić” koji je do Drugog svetskog rata igrao uglavnom prijateljske i turnirske utakmice s klubovima iz okolnih mesta: Mirkovaca, Sremskih Laza, Orolika, Sotina, Bršadina, Bobote i drugih. Za vreme rata, klub je po naređenju ustaških vlasti u NDH morao promeniti ime u “Rapid”, ali taj naziv meštani i fudbaleri bnisu prihvatili već su ga nazivali “Džambas”. U posleratnim godinama klub ponovo menja ime, ovog puta u “Zadrugar”, a desetak godina kasnije u “Jedinstvo”. Ubrzo je poneo ime “Negoslavci” koje je zadržao do danas. Klub se pedesetih i šezdesetih godina takmičio u okviru saveza koji je obuhvaćao vukovarsko područje, a najveći uspeh postiže krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. U sezoni 1978/79 osvojio je prvo mesto u tadašnjoj vukovarskoj opštinskoj ligi i prešao u Regionalnu fudbalsku ligu Slavonije i Baranje – grupa Sever u kojoj je takođe postigao zapažen rezultat, zadržavši drugo mesto u dve sezone. Nakon nekoliko manje uspešnih godina, u sezoni 1990/91 osvaja prvo mesto, ali zbog rata prekida takmičenje. “Negoslavci” su dva puta bili osvajači opštinskog kupa, 1981. i 1989.godine. Proslavu 90-godišnjeg jubileja krasila je upravo fotografija sa pobednicima kupa 1980/81 koji je tada igrao u sastavu: Pero Begović, Miloš Bibić, Marko Abadžić, Milovan Jelić, Jovica Ristić, Milovan Bingulac, Savo Đekić, Slavko Mišić, Zlatibor Šušnjar, Tomislav Čorak, Stanimir Šerbić, Gojko Trnić, Petar Popac i Miodrag Jović.

Velikim uspehom fudbaleri Negoslavaca mogu se pohvaliti i danas. Ova ekipa je šampion druge županijske fudbalske lige Vukovarsko-sremske županije i u novoj sezoni je prešla u prvu. Na čelu kluba već četiri sezone je Nikola Sredojević.

“U prethodnim sezonama smo uvek bili drugi ili treći, a sada smo došli do konačnog cilja. Gradili smo ekipu unazad nekoliko sezona, dovodili po jedno do dva velika pojačanja. I prošlu sezonu smo igrali u istom sastavu, ali je trebalo vremena da se momci upoznaju i uigraju i rezultat je došaom sam po sebi”, priča ovaj 33-godišnjak. Osim svojim prvim sastavom, FK “Negoslavci” se danas mogu pohvaliti i juniorima, limačima i veteranima. Klub broji oko 70-tak članova i ima sve potrebne uslove za treniranje, ali ih brine odlazak mladih ljudi sa ovog područja i nedovoljan broj dece.

Jubilej koji je ove godine slavi FK “Negoslavci” značajan je i za samu promociju opštine Negoslavci. Načelnik Dušan Jeckov se čestitajući klubu jubilej posebno osvnruo na, kako je rekao, legendarnu generaciju 80-tih godina koja je Negoslavce najviše proslavila.

“Nema kuće u Negoslavcima iz koje nije potekao bar jedan fudbaler koji je zaigrao za Fudbalski klub “Negoslavci. Danas se u fudbalu sve vrti oko novca i raznih interesa, a nekada je bilo drugačije. Tada su svi bili veliki fudbalski romantičari. Kad sam, pripremajući ovu proslavu nazvao jednog od bivših igrača on mi je pobrojao čitav sastav koji je tada igrao. To najbolje govori o tome. Hvala svima koji su nosili dres našeg kluba i ulepšavali nam život”, kaže Jeckov. Povodom jubileja, snimljena je i himna “Negisa”, kako svoj klub zovu Negoslavčani, čiji je tekst nastao upravo u slavnim 1980-im godinama.