Ministarstvo poljoprivrede najavilo da od 1. septembra kreću najpovoljniji krediti za poljoprivrednike iz programa “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj”, za koje će kamatne stope biti 0,5 i 1 odsto, a za mlekarski sektor tek 0,1 odsto.

U saradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatskom agencijom za malu privredu, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je finansijske instrumente – Mikro i male zajmove za ruralni razvoj, u sklopu Programa ruralnog razvoja, a sufinansiraju se iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mikro i mali zajmovi namenjeni su poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji deluju u sektoru šumarstva, a mogu da se koriste za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog đubriva u cilju smanjenja štetnog uticaja na životnu sredinu, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih delatnosti u ruralnim područjima, modernizaciju tehnologija, mašina, alata i opreme itd.

Kako se navodi u saopštenju, mikro i malim zajmovima moguće je finansirati i troškove koji nisu prihvatljivi za bespovratna sredstva kao što su, primera radi, kupovina živih životinja, jednogodišnjeg bilja, polovne opreme i obrtna sredstva.

Prema podacima Ministarstva, iznos mikro zajmova je od 1.000 do 25.000 evra, a malih zajmova od 25.001 do 50.000 evra.

Kamatne stope za mikro i male zajmove za ruralni razvoj su 0,5 i 1 %, zavisno o razvijenosti lokalne jedinice ulaganja, dok je kamatna stopa za mlekarski sektor 0,1 odsto.

Mikro zajmovi moći će se dobiti na rok otplate do pet godina, mali do 10 godina, u oba slučaja uz uključen poček do 12 meseci (ako je rok otplate duži od dve godine).

Hamag-Bicro raspisao je Program mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, a prvi zahtevi za zajam podnose se od 1. septembra. Programi su otvoreni do 31. 12. 2020. godine, a zahtevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja, navodi se u saopštenju.