U sklopu stambenog zbrinjavanja korisnika koji se nalaze na listi prvenstva Ureda državne uprave Vukovarsko-sremske županije po modelu davanja u najam stana ili porodične kuće u državnom vlasništvu, danas je upriličeno uručenje ključeva i svečano potpisivanje ugovora o najmu za tri porodice korisnika koje se nalaze na listi prvenstva Grada Vukovara.

Među porodicama kojima su uručeni ključevi je i dvočlana porodica Melise Kapidžić koja će za stan od 38 kvadrata plaćati 102 kune mesečnog najma. Do sada je kao podstanar plaćala stanarinu od 600 kuna.

Svečanosti uručenja prisustvovali su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamenicima i državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Na listi čekanja Ureda za stambeno zbrinjavanje Vukovarsko-sremske županije za grad Vukovar ove godine je 1104 zahteva, rekao je Mažar i dodao da se taj broj iz godine u godinu povećava. Prema njegovim rečima, u poslednje tri godine povećan je budžet Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, te je veći i broj stanova koji se dodeljuju ne samo na području Vukovara nego i na području cele Hrvatske.

“Povećanje broja stanova koji se dodeljuju u Vukovaru je ne samo zbog povećanih finansijskih sredstava, nego i zbog povratka praznih stanova. Prazni stanovi su bili najveći problem na području grada, a mi smo procenjivali da ih je negde oko 350. Zahvaljujući radu regionalnog ureda na terenu, u proteklih 1,5 godinu 120 praznih stanova je vraćeno državi. Ti stanovi se sada preuređuju i renoviraju te će krajem sledećeg meseca biti gotovi i ponuđeni za listu prvenstva” rekao je Mažar. Dodao je i da je cilj da se do kraja godine stambeno zbrine 150 porodica sa područja grada Vukovara.