U Boboti je u sredu, 25. jula obeležena 77.godišnjica ustanka naroda Republike Hrvatske i 77.godišnjica oružanog otpora meštana Bobote fašističkom okupatoru. Komemorativni skup organizovala je Opštinska organizacija antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja s podružnicom Bobota. 
 
Sećanja na 25. jul 1941. evocirao je Jovan Tešanović, predsednik tamošnje opštinske, antifašističke organizacije. 
 
– Tog dana Đoko Patković, Slavka Matić i Stevo Čonić su noseći sanitetski materijal naišli na ustašku patrolu i pružili otpor. Patković je , ispalivši hice na ustašku patrolu, ubio dvojicu pozornika. Nakon toga je usledila odmazda ustaških vlasti. Uhapšeno je  5 0 Boboćana, od kojih je 20 odmah ubijeno, a ostali su odvedeni u logore – podsetio je Tešanović. 
 
U NOB-u je učestvovalo 450 Boboćana, a poginulo njih 179. Najniža dobna granica bila je 16 godina. 
 
– Slavka Matić je streljana u Dudiku. Đoko Patković je tokom borbe, da ne bi pao ustašama u ruke, izvršio samoubistvo, kao i Stevo Čonić koji se razneo bombom. a Bogoljub Vukajlović – Lala stradao je u borbi kod Slavonskog Broda. Za narodnog heroja proglašen je 1953.godine – priča Tešanović. 
 
Kako navodi, u Drugom svetskom ratu je poginulo 96 meštana Bobote, 17 ih je streljano u Dudiku, a 642 osobe su oterane u Jasenovac. 
 
– Ginuli su Boboćan i i na d rugim stratištima, tako da je iz Bobote stradalo ukupno 798 osoba. Bobota je iskrvarila, dala ogromne žrtve u borbi protiv fašizma. Zato smo danas ovde. Da se ne zaboravi i da podstaknemo mlade naraštaje na razmišljanje o borbi protiv fašizma – poručio je Tešanović.
 
Parastos poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora u Boboti služio je paroh bobotski, protojerej Goran Goranović, a vence na dva spomen-obeležja u centru mesta položile su antifašističke i penzionerske organizacije iz opština Trpinja i Borovo, gradova Vukovara, Belog Manastira i Osijeka, antifašističke organi zacije i z Srbije (Laćarka, Sombora, Apatina i Sremske Mitrovice), kao i delegacije Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Zajedničkog veća opština i Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije.
 
Izvor: Radio Borovo