U manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini, danas je završena Letnja škola kaligrafije koju je pohađalo 50 učenika šestih i sedmih razreda osnovnih škola iz Bobote, Borova, Markušice, Negoslavaca i Trpinje, u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Reč je o projektu Zajedničkog veća opština (ZVO) koji ima za cilj očuvanje srpske tradicije, jezika i pisma, a koji finansira Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske.

“Kada smo videli da je Ministarstvo nauke i obrazovanja raspisalo konkurs na koji se može aplicirati s projektima letnjih škola, odlučili smo da napravimo jedan takav projekat i obuhvatimo učenike pet osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Osim o kaligrafiji deca su naučila i o našoj duhovnosti, veri i tradiciji. To je ono što ZVO između ostalog i radi kroz svoje aktivnosti s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, a to najbolje možemo da uradimo ako krenemo od najmlađih generacija”, ističe Srđan Jeremić, predsednik ZVO-a.

Letnja škola ponela je naziv “Putevima Zaharija Orfelina”, Vukovarca koji je autor prvog udžbenika kaligrafije za Srbe i koji je pored Dositeja Obradovića bio najznačajnija ličnost u 18.veku.

Voditeljka projekta bila je profesorka Snežana Šević koja se uoči početka radionica kaligrafije u Dalj planini upravo vratila s Kosova gde je kao članica Udruženja vojvođanskih učitelja iz Novog Sada, takođe učestvovala u radu Letnje škole kaligrafije koja se drugu godinu održava u manastiru Svetih arhanđela u Prizrenu.

“Radionice kaligrafije sam ranije pokušavala da održavam u okviru srpske narodne tradicije u školi, a kad je došao predlog od tadašnjeg igumana manastira, a sadašnjeg vladike Heruvima i Zajedničkog veća opština za održavanje letnje škole, rado sam prihvatila poziv. Sve je proteklo u najboljem redu i mislim da su deca proteklih šest dana imala priliku da nauče nešto novo i da ponesu lepe utiske iz ovog predivnog manastira”, kaže profesorka Šević.

 

Letnju školu kaligrafije pohađao je i učenik sedmog razreda, Aleksej Kovačević iz Markušice koji je s nama podelio utiske .

“Učili smo o Zahariju Orfelinu, o princezama Nemanjića…Učili smo lepo pisanje i kaligrafiju. Prvo smo učili kako da crtamo ukrase, a nakon toga smo pisali svoj incijal i ukrašavali ga na razne načine. Kasnije je svako pisao svoje ime, a na kraju smo pisali poruke patrijarha Pavla i oca Nikolaja Velimirovića”. Imali smo i slobodnog vremena za druženje i zabavu. Bilo je jako lepo”, priča Aleksej.

Učesnici letnje škole slušali su i tematska predavanja savetnice za srpski jezik Jadranke Radošević i profesorke Ljiljane Bajac, kao i predavanja sveštenika dr Marka Šukunde i jereja Gorana Todorovića.

Svečanosti povodom završetka Letnje škole kaligrafije prisustvovao je i episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim.

“Ovaj događaj na prvom mestu budi veliku radost zbog ovoliko dece koja su zaista pokazala talenat u pisanju kaligrafskih slova negujući tako jednu staru tradiciju. Velika je radost i za ovaj manastir, jer ako se vratimo u našu bogatu istoriju, celokupna pismenost i opismenjavanje naroda upravo su kretali iz manastira. Zato je zajednička ideja svih nas koji smo učestvovali u organizaciji letnje škole bila da se ona održi ovde i da deca upoznaju život u manastiru koji treba da postane duhovna oaza našeg naroda na ovim prostorima”, poručio je vladika Heruvim.

Svim učenicima Letnje škole kaligrafije uručene su zahvalnice i prigodni pokloni, a proglašeni su i najbolji radovi. Prvo mesto osvojila je Staša Begović iz Osnovne škole Negoslavci, drugo mesto podelile su Zvezdana Popović iz Osnovne škole Bobota i Milica Todorović iz Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru, a treće mesto pripalo je Valentini Maričić iz Osnovne škole Markušica i Aleksi Božičkoviću iz Osnovne škole Negoslavci.