Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Borovo: Održana akcija uništavanja ambrozije

Na delu obale Dunava u Borovu danas je  provedena akcija uklanjanja ambrozije. Radnici zaposleni na javnim radovima u Opštini Borovo kroz program “Revitalizacija priobalnog područja” i nekoliko članova borovskog Sportskog ribolovnog društva “Sloga” uklonili su velike količine ove visokoalergene biljke koja je na tom području veoma rasprostranjena.

“Program javnih radova “Revitalizacija priobalnog područja” ušao je u treću fazu. Smatrajući potrebnim da našu obalu Dunava održimo u primerenom i dobrom stanju, prvenstveno da se rešimo biljaka koje su štetne po zdravlje ljudi, preduzeli smo ovu akciju u kojoj nam se pridružilo Sportsko ribolovno društvo “Sloga” Borovo”, rekao je načelnik Opštine Borovo Zoran
Baćanović.

“Počupali smo na hiljade strukova ambrozije”, rekao je potpredsednik borovskog ribolovnog društva Lazar Radigović i dodao da će počupane biljke nakon što se osuše  zapaliti kako se ne bi rasulo seme.

Alergija na ambroziju veoma je rasprostranjena. O alergijskim reakcijama koje ova biljka izaziva kod ljudi razgovarali smo sa doktoricom opšte prakse Brankom Beatović Macut.

“Ambrozija može izazvati brojne alergijske smetnje poput onih respiratornog trakta kao što su kihanje, svrbež nosa, pojačano suzenje, svrbež kapaka, kašalj, ali i raznovrsne osipe po koži koji svrbe. Osobe koje su alergične na ambroziju trebale bi da izbegavaju kontakt sa njom. S obzirom da je ambrozija korov koji je veoma rasprostranjen potrebno je koristiti antihistaminike”, rekla je doktorica Beatović-Macut.

Načelnik Baćanović podsetio je na obavezu vlasnika nepokretnosti da spreče rast i širenje ove biljke.

“Ambrozija je zakonom proglašena biljkom koja šteti zdravlju i koja se mora suzbijati i uništavati. Obaveza vlasnika poljoprivrednih površina i vlasnika građevinskih područja je da moraju da uklanjaju ambroziju i da ne dozvole da dođe u fazu cvetanja”, rekao je Baćanović i dodao da su se u opštinu javljali meštani sa pritužbama da su pojedine parcele i placevi
zapušteni i da na njima ima ambrozije.

“Trudimo se da takve slučajeve rešimo sa vlasnicima, ali problem postoji kada ne možemo da dođemo do vlasnika. U tim slučajevima mora da se pokreće postupak sa poljoprivrednom inspekcijom,  da se naloži uklanjanje ambrozije i dozvoli pristup na takvu parcelu da bi se moglo izvršiti uklanjanje, i to ide na trošak vlasnika”, dodao je Baćanović.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 387
Ukupan broj poseta: 1029920

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr