Budućim đacima prvacima, njihovim roditeljima i predstavnicima škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, na području području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, danas su u prostoru Zajedničkog veća opština uručene školske torbe. Reč je o donaciji Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživački rad Autonomne pokrajine Vojvodine koja je pre nekoliko dana dopremljena uz koordinaciju Crvenog krsta Novog Sada. Školske torbe su danas uručene đacima s područjua grada Vukovara, dok su za učenike osnovnih škola u drugim sredinama torbe preuzeli direktori ili voditelji nastave na srpskom jeziku i naknadno će ih uručiti svojim učenicima.

“Nama je izuzetno zadovoljstvo da smo mogli da pomognemo našoj srpskoj deci u Hrvatskoj za njihov početak školovanja. Ovo je jedan skroman poklon, jedna mala pažnja i gest, da naša deca i naši ljudi ovde znaju da nisu sami i da mogu da računaju na svoju matičnu zemlju”, rekla je Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara.

Prva od ukupno 181 školske torbe uručena je Aleksi iz Vukovara koji se raduje polasku u prvi razred, a baka Gordana koja je bila u njegovoj pratnji ističe da je reč o velikoj pomoći roditeljima koji osim Alekse imaju još jednog đaka. S unukom Milicom po novu školsku torbu došla je i baka Milka.

“Mi imamo tri đaka, jedan ide u četvrti, jedan u treći, a Milica će u prvi razred. Ovaj poklon puno znači za naš kućni budžet”, kaže Milka iz Borova naselja.

Ukupna vrednost donacije je oko 9 hiljada evra. Torbe su kvalitetne i prilagođene uzrastu dece. Osim materijalne, vrednost ove donacije je i simbolička, kaže predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

“Na ovaj način naša matična država pokazuje brigu za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Bez pomoći matične države sigurno ne možemo da se očuvamo ovde kao narod, da očuvamo sve elemente nacionalnog identiteta u kojem obrazovanje na jeziku i ćiriličnom pismu predstavlja jedan od stubova. U tom smislu nama su naše škole veoma bitne, radimo sve da ih sačuvamo i registrujemo kao manjinske i verujemo da ćemo to i uspeti u nekom kratkoročnom periodu. Kroz škole i predškolski odgoj, kada se formiraju prvi elementi nacionalnog identiteta,  sigurno da možemo da ostvarimo taj cilj, da ostanemo domicilni autohtoni narod na ovom području i da izbegnemo proces asimilacije”, istakao je Jeremić.

Školske torbe za učenike Osnovne škole Borovo preuzeo je učitelj Dragan Rakazović.Podela torbi u Osnovnoj školi Borovo biće u utorak, 10.jula u 19 časova.

“U Osnovnoj školi Borovo na jesen ćemo imati 30 đaka prvaka. Pozdravljam ovu akciju i želim da se, u ime naše škole, zahvalim Zajedničkom veću opština i Pokrajinskom sekretarijatu”, rekao je Rakazović.

Svečanosti podele školskih torbi prisustvovala je i pomoćnica pokrajinskog sekretara Nela Milišić, a buduće đake je pozdravila i Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština poželevši im srećan početak školovanja.