Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Program raspolaganja zemljom na području opštine Trpinja: Nakon prigovora Vupik-a maksimalna površina po jednom privrednom subjektu sa 20 ha povećana na 2000 hektara

Opštinsko veće opštine Trpinja usvojilo je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države kojim je 2354 hektara predviđeno za zakup, 31,73 hektara za povrat, a 7,32 hektara za prodaju. Pre usvajanja programa, većnici su raspravljali o nekoliko desetina prigovora pristiglih tokom javne rasprave koja trajala od 19.juna do 3.jula. Iako je u predlogu programa stajalo da maksimalna površina koju pojedini privredni subjekt  može dobiti u zakup iznosi 20 hektara kako bi se zadovoljile potrebe što više poljoprivrednika, taj iznos je uvećan na 2000 hektara.

“Bilo je raznih predloga i prigovora, a na kraju smo došli do zaključka da nikog ne treba ograničavati i prihvatili predlog da maksimalna površina bude 2000 hektara”, rekao nam je načelnik Miroslav Palić u telefonskoj izjavi. Odluku je donela većina u Opštinskom veću koju čini deset većnika nezavisnih lista Miroslava Palića, Miroljuba Maširevića i SDP-a. Protiv usvajanja takvog programa bilo je šest većnika SDSS-a koju su potom i napustili sednicu.

Predsednik Opštinske organizacije SDSS-a u Trpinji Svetislav Mikerević izjavio je za Radio Borovo da smatra da se novim predlogom pogodovalo Vupiku-u.

“Prihvaćen je prigovor VUPIK-a koji već ima i koristi zemlju na području trpinjske opštine. U tom svom prigovoru VUPIK je naveo da će 200 radnika ostati bez posla ako se prigovor ne prihvati”, tvrdi Mikerević. On smatra da će ovakva odluka Opštinskog veća ugroziti opstanak mladih poljoprivrednika i OPG-ova na području trpinjske opštine.

“Ljudi su očekivali da će doći u situaciju da dobiju na raspolaganje to poljoprivredno zemljište. Ne mogu da verujem da VUPIK želi sve , da bude gospodar . Sada je u pitanju opstanak stanovništva jer  naši poljoprivrednici nisu konkuretni sa količinom zemljišta koje sada obrađuju, a osim toga, u proteklih desetak godina opština Trpinja je izgubila ogromna sredstva jer VUPIK nije plaćao adekvatnu cenu za zemlju koju već ima u zakupu”, kaže Mikerević.

Načelnik Palić ističe da zemlja još nikome nije dodeljena i da će na konkursu svi imati priliku da ravnopravno učestvuju.

“Program je samo jedan dokument na osnovu kojeg se raspisuje konkurs koji definiše površine, namenu tih površina i maksimalnu površinu koju neko može dobiti na konkursu. Konkurs će biti proveden u skladu sa prioritetima  koji su definisani u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Mislim da niko neće biti favorizovan i da ćemo na kraju imati realno stanje”, zaključuje Palić.

Usvojeni Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem pre raspisivanja konkursa treba dobiti saglasnost Vukovarsko-sremske županije i Ministarstva poljoprivrede.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 411
Ukupan broj poseta: 954179

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr