U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar Kamerni mešoviti hor Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor” održao je koncert s delima klasičnih i savremenih kompozitora pravoslavne duhovne muzike. Nakon prošlogodišnjeg Velikoposnog koncerta, ovo je drugi samostalni nastup “Javorovog” kamernog hora u čijem su sastavu: soprani Nikolina Topić, Milica Ajduković i Jelena Ajduković, alti Aleksandra Krtinić i Damjana Krtinić, tenori Nenad Kesonja, Miloš Vesić i Bojan Košutić i basovi Pero Đokić i Marko Krtinić. Umetnički rukovodilac je Slobodan Jelić.

“Ove godine smo smanjili svoje učešće po različitim manifestacijama i odlučili da na polugodištu napravimo jedna koncert kojim ćemo da prezentujemo naš godišnji rad. To smo učinili zbog toga što su ljudi danas opterećeni borbom za svoju egzistenciju i imaju puno obaveza. U našem horu imamo profesora, nastavnika, veroučitelja, sveštenika, studenata i učenika, veoma raznolik sastav i po starosnom dobu i po zanimanjima i zato je jako teško raditi na više različitih strana”, kaže Jelić.

Gošće koncerta bile su članice Tria Alliluia iz Beograda koji je nastupio u sastavu: Milica Radivojević, sopran i umetnički rukvoodilac, Jovana Bijelić, mecosopran i Jelena Marić, alt.

Ovaj trio deluje od 2014.godine pod blagoslovom visokoprepodobne mati Veronike iz manastira Gornjak. Negujući pravoslavnu duhovnu muziku od 13. do 21.veka, trio i hor “Alliluia” osvojio je niz priznanja. Dvostruki je pobednik festivala “Horovi među freskama”.

“Najviše negujemo naše domaće srpske autore, ali tu su i bugarski, ruski, grčki…Pevamo i narodnu muziku i sve ostale žanrove. Najviše smo nastupali u Beogradu jer nam je tamo sedište, ali i po regionu, te u evropskom zemljama, Francuskoj, Češkoj, Austriji…”, kaže Milica Radivojević.

Predsednik “Javora” Dejan Drakulić je vukovarskom Gradskom muzeju izrazio veliku zahvalnost što je društvu ustupio Mramornu dvoranu za održavanje koncerta

“Unazad dve godine odlučili smo da podignemo kvalitet naših programa, ali i da smanjimo broj nastupa. Za naše prostore karakteristični su slični programi koji se iz godine u godinu ponavljaju i publika već unapred zna šta može da očekuje. Upravo zbog toga smo rešili da radimo na drugačiji način. U tome ćemo istrajati i mislimo da ćemo na taj način podići i kvalitet naših koncerata, ali i nivo srpske nacionalne kulture koju zastupamo” rekao je Drakulić.

Koncert VSPD „Javora“ održan je u okviru ciklusa programa “Pevaću Gospodu za života svojega” u čast i sećanje na oca Jovana Radivojevića, vukovarskog paroha koji je tragično nastradao pre dve godine. Otac Jovan je bio na čelu “Javora” u najtežim trenucima i sprečio propadanje ovog najstarijeg srpskog društva u Vukovaru, osnovanog daleke 1866.godine.

Uz ljubitelje duhovne muzike i porodicu pokojnog oca Jovana, koncertu su prisustvovali njegovo preosveštenstvo episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, saborska zastupnica Dragana Jeckov i predstavnici društveno-političkog života srpske zajednice u Vukovaru.