Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Dalj: Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba i “Žikina šarenica” RTV-a Pink

U Dalju je pre podne održan Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema koji je organizovalo vukovarsko Udruženje “Čuvari srpskog identiteta” u saradnji sa opštinom Erdut. Tim povodom iz centra Dalja, kod vinskog podruma Teutoburgium, a preko puta hrama Svetog Dimitrija, uživo je emitovana emisija “Žikina šarenica” televizije “Pink”. Bila je to prilika za predstavljanje svih segmenata života u naseljima erdutske opštine.

“Pokušali smo u zadanom vremenu da pokažemo najbolje što imamo, ali i da predstavimo multietničnost naše zajednice i da na jedan kvalitetan način, putem ove emisije , napravimo jedan dobar marketing i približimo gledaocima turističke potencijalne naše opštine”, kaže Vesić.

U tročasovnoj emisiji učestvovali su predstavnici lokalne samouprave, kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova i brojnih udruženja s područja ove opštine, a emitovane su i reportaže iz Srednje škole Dalj, Milankovićeve kuće, Patrijaršije u Dalju, pravoslavnog manastira Uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini i katoličke crkve Svete gospe od utočišta u Aljmašu, Erdutske kule, Vinarije u Erdutu i bjelobrdske Etno kuće.

Predstavila su se kulturno-umetnička društva “Branko Radičević” iz Dalja, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda sa folklornom sekcijom i muškom pevačkom grupom, “Šandor Petefi” iz Dalj planine, Ženska pevačka grupa “Seke” iz Aljmaša, Regionalni ansambl Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, Plesna grupa Venera iz Vukovara, Tamburaški sastav “Dunavske zore” iz Borova sa vokalnim solistom Brankom Marinkovićem Lalićem, “Tarapana bend” iz Zagreba, vokalni solisti Zdravko Petković, Ela Stoiljković , Milan Topalović i Jasna Blitva u pratnji orkestra Novice Todića i Miroljuba Miće Jankovića, a posebno se predstavio i poznati harmonikaš Branimir Đokić. Zapažen nastup imao je i Lazar Ajduković iz Borova na harmonici kao  i mladi muzičari iz Bijelog Brda: Violeta Tomašević na violini i Strahinja Mamlić na harmonici.

Dok su se izvođači smenjivali na sceni, članovi Lovačkog društva “Sokol” iz Bijelog Brda i “Patka” iz Dalja za posetioce su pripremali čobanac, a Sportsko ribolovno društvo “Karas” na čelu sa Pavlom Nešićem, fiš i šarana u rašljama.

Predsednik Udruženja “Čuvari srpskog identiteta” Dragan Todić zadovoljan je ovogodišnjom manifestacijom.

“Šta je lepše od prilike da širom naše planete , pre milionskim auditorijumom , predstavimo ovaj naš prostor, ljude koji čuvaju svoju tradiciju, kulturu i običaje, neguju svu ovu lepotu koja se na ovim prostorima odvajkada nalazi. Nadamo se da će to činiti i ubuduće”, kaže Todić. Zadovoljni su i posetioci.

“Prekrasno, svaka im čast i na organizaciji i na svemu… Prezadoovljna sam, jako je lepo….Zadovoljna sam i lepo je da se čuje i za naš Dalj u Žikinoj šarenici… Nikad bolji program nisam video, gledali smo kod kuće na televiziji, a onda smo došli i ovde”, kažu posetioci.

Voditelj popularne emisije “Žikina šarenica” Živorad Žika Nikolić rado dolazi u ovaj kraj, a u izjavi za Radio Borovo otkrio je šta je na njega ostavilo najveći utisak.

“Naravno da je Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković” kojem sam se obradovao još prošle godine kada sam video da se obavlja i doteruje s novim eksponatima, na mene ostavio veliki utisak, ali pravi doživlja za mene bio je susret s ljudima u Patrijaršijskom dvoru i crkvi u Dalju i naravno Bijelo Brdo. To su mi neverovatni ljudi” , rekao nam je Nikolić.

Ovo je drugi Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Prvi je održan prošle godine, na Preobraženje, u Borovu.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 4
Današnje posete: 405
Ukupan broj poseta: 954173

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr