Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Proslava Dana i krsne slave opštine Trpinja

Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Trpinja, u Domu kulture u Trpinji danas je obeležen Dan te opštine i krsna slava – Vidovdan. Nakon obreda osvećenja slavskog kolača i žita, koji su obavili sveštenici s područja te opštine i svečane akademije, prisutnima su se obratili predsednik Opštinskog veća Nikola Lazić i načelnik Miroslav Palić. Načelnik Palić je podsetio da je u proteklih godinu dana dosta toga urađeno po pitanju komunalne infrastrukture, s ciljem unapređenja uslova života u toj opštini.

– Uglavnom se radilo na izgradnji komunalne infrastrukture. To je nešto što je vidljivo i što je naš osnovni zadatak, da poboljšamo stanje komunalne infrastrukture. Dosta toga je urađeno na polju javne rasvete, cesta i društvenih objekata. Ulagali smo i u opremanje sportskih terena i igrališta, prvenstveno fudbalskih, da bi poboljšali uslove u kojima rade ti klubovi. Cilj nam je animirati mlade, da se amaterski bave sportom. To nam je osnovni cilj, povećati broj dece koja se bave sportom i poboljšati uslove rada u klubovima – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Miroslav Palić.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011.godine ova opština, koja u svom sastavu ima sedam naseljenih mesta, ima 5.572 stanovnika. Međutim, trend iseljavanja stanovništva nije zaobišao ni ovu opštinu s većinskim srpskim življem. To je problem, podvlači načelnik Palić, koji se treba da rešava na državnom nivou, a ni država u ovom trenutku nema adekvatan odgovor kako zaustaviti iseljavanje, posebno mladih, koji odlaze za poslom i boljim životom.

– Očekujemo da će taj trend biti zaustavljen i da ćemo polako, ali sigurno krenuti ka nekim boljim vremenima. Prioritet za budućnost je komunalna izgradnja. Trenutno smo u izgradnji dva dečja vrtića, u Trpinji i Boboti. Očekujemo da će taj posao biti završen do kraja ove godine ili najkasnije na proleće iduće godine, da poboljšamo uslove u kojima danas rade vrtići i rešimo problem nedostatka prostora. U planu je i izgradnja cesta i javne rasvete. Očekuje nas i izgradnja reciklažnog dvorišta, investicija od oko tri i po miliona kuna, koja nam predstoji nakon godišnjih odmora – pojašnjava načelnik Palić.

Predsednik Opštinskog veća opštine Trpinja Nikola Lazić rekao je da opština Trpinja može biti pozitivan primer, po jedinstvu i saradnji svih opštinskih udruženja i organizacija. Pozdravio je i novu politiku Vlade Republike Hrvatske, vezano za fiskalnu decentralizaciju. Smatra da je planirani budžet od 15 miliona kuna realan.

– Uspeli smo da budžet planiramo u realnom iznosu od 15 miliona kuna. Nadamo se da će biti još i veći, kako bi mogli više ulagati u razvoj, za dobrobit svih naših meštana – ističe Lazić. Izrazio je i zadovoljstvo punjenjem opštinskog budžeta.

– Pored sredstava iz državnog budžeta, opštinski budžet se puni i sredstvima od komunalne naknade i zakupa zemlje. Bez obzira na krizu u Agrokoru, uspeli smo da naplatimo sva potraživanja od Vupika, čak i ona granična – kaže Lazić.

Pred Opštinom Trpinja je i donošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području opštine Trpinja. Javni uvid u Predlog raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za opštinu Trpinja počeo je 19. juna, a traje zaključno s 3. julom ove godine, nakon čega će o programu i primedbama koje budu pristigle u tom roku raspravljati Opštinsko veće opštine Trpinja. Nakon usvajanja programa on će biti upućen u Ministarstvo poljoprivrede, koje mora dati saglasnost na program, dok Vukovarsko-sremska županija mora dati mišljenje.

U kulturno-umetničkom programu današnje svečanosti učestvovali su mališani iz Dečjeg vrtića “Liliput – Trpinja”, odnosno deca iz Trpinje, Bobote i Bršadina i Vokalno instrumentalni Etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote. Program su vodili Saša Tanasić iz KUD-a “Vaso Đurđević” u Bršadinu i Slađana Kovačević iz KUD-a “Mladost” u Trpinji, koji su se iskazali i u ulozi recitatora. Udruženje žena Trpinja pripremilo je za ovu priliku izložbu upotrebnih i ukrasnih predmeta od porcelana od kojih su pojedini primerci, kako saznajemo od predsednice Marije Opačić, stari više od stotinu godina.

Više u emisiji “Ognjište” Radio Borova, koja je na programu u nedelju, 1. jula u 11 časova.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 410
Ukupan broj poseta: 954178

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr