Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Održan 19. Međunarodni festival folklora u Borovu

Borovo je proteklog vikenda bilo domaćin 19. Međunarodnog festivala folklora, u organizaciji Opštine Borovo i Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.

Centralni festivalski program održan je u subotu uveče, na letnjoj pozornici Kulturnog centra Borovo.

Nakon defilea folkloraša, Železničkom, Ratarskom i Bulićevom ulicom u Borovu, u celovečernjem programu narodnih igara i pesama učestvovalo je šest kulturno-umetničkih društava. Uz domaćina, borovski “Nušić”, posetiocima programa predstavila su se i kulturno-umetnička društva “Mladi rudar” iz Dobrnje kod Tuzle (BIH), “Đoko Patković” iz Bobote (Hrvatska), “Čuvari srpskih običaja” iz Medine (Mađarska), “Nikola Tesla” iz Beograda (Srbija) i “Piskavica” iz Piskavice (Banjaluka, Republika Srpska).

Ovo društvo iz Republike Srpske po prvi put učestvuje na Međunarodnom festivalu folklora u Borovu, saznajemo od sekretara Mirka Arambašića.

– Sve pohvale za organizaciju festivala i posećenost. Drago mi je što smo učestvovali i na ovaj način uveličali ovu organizaciju – kaže Arambašić, čije se društvo predstavilo Saborskim igrama iz stare Banjaluke, koje prikazuju život u tom gradu 30-ih godina prošlog veka.

– To je prikaz jednog saborskog dana u Banjaluci, gde dolaze ljudi različitih konfesija i igraju kolo. Kroz ovu koreografiju predstavljena je multietničnost života u gradu na Vrbasu iz tog doba – priča Arambašić.

Zapažen nastup imali su i “Čuvari srpskih običaja” iz Medine sa svojom pevačkom grupom.  Iako je danas u tom mađarskom mestu svega 20-ak Srba, “čuvari srpskih običaja” su deca pripadnici većinskog naroda, saznajemo od voditelja grupe Milana Cvijanovića.

– Specifičnost ove grupe je da su to sve mađarska deca, koja su se sa svojim roditeljima opredelila da izučavaju i čuvaju srpsku tradiciju. Angažovali su mene i kolegu Duška Lađarevića iz Bobote. Odlazimo u Mađarsku jednom nedeljno i radimo s asistentom, budući da deca ne govore srpski. Grupa osnovana u oktobru prošle godine osvojila je dve zlatne plakete, u konkurenciji 30 pevačkih grupa, na nivou mađarskog grada Seksarda i kantona Toln – ističe Cvijanović.

Sve je, dodaje naš sagovornik, krenulo od KUD-a “Šarenac” iz Medine, osnovanog1957.godine. Sad je u Medini, nekad većinskom srpskom mestu, svega 20 Srba, ostalo su Mađari, ali je na mlađe generacije preneta ljubav prema srpskom folkloru. Ovde su deca iz dva mesta, Medine i Tengelica – pojašnjava Cvijanović.

Subotnji program otvorili su najmlađi folkloraši iz Škole folklora Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”, koju vodi Zorica Kovačević.

– Mlađa deca su odigrala koreografiju “Hajd’ povedi veselo”, splet igara iz Srbije, a starija deca Igre iz Šumadije. Ove godine imamo 45 članova, 20 u mlađoj vrtićkoj grupi, a 25 u starijoj grupi. To su deca vrtićkog i uzrasta od prvog do četvrtog razreda OŠ Borovo – kaže Zorica, zaposlena kao vaspitač u Dečjem vrtiću “Zlatokosa” u Borovu.

Ovogodišnji festival održan je u periodu od 22. do 24. juna. Prvog dana festivala, u petak, 22. juna članovi borovskog KUD-a nastupili su u Negoslavcima, a nakon centralnog festivalskog programa u subotu, 23. juna u Borovu, u nedelju, 24. juna su s gostima učestvovali na Vidovdanskom saboru u Boboti.

Iako su najavljeno učešće otkazala dva društva, iz Mađarske i Makedonije, predsednik borovskog KUD-a Rado Bosić je zadovoljan kvalitetom programa i odazivom građana.

– Drago mi je što smo i ove godine pokazali bogatstvo folklora i lepotu različitosti. Nadamo se da će i 20. jubilarni festival iduće godine biti na visokom nivou – ističe Bosić.

Čast da otvori i zatvori Međunarodni festival folklora u Borovu pripala je načelniku opštine Borovo Zoranu Baćanoviću.

– Ovaj festival je borovski brend koji svake godine okupi veliki broj kulturno-umetničkih društava iz različitih zemalja. Ovo je za nas značajan kulturni događaj, velika manifestacija za našu malu sredinu, tako da možemo biti srećni da traje 19 godina u kontinuitetu i da okuplja veliki broj zaljubljenika u folklor, iz Borova i okolnih mesta – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Baćanović.

Uz Opštinu Borovo, organizaciju ovogodišnjeg Međunarodnog festivala folklora u Borovu, podržali su Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Vukovarsko-sremska županija, Zajedničko veće opština i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 4
Današnje posete: 481
Ukupan broj poseta: 1070047

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr