Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Bobota: Vidovdanski sabor okupio 750 učesnika

Svečanim defileom kulturno-umetničkih društava i folklornim programom na letnjoj pozornici Doma kulture, sinoć je u Boboti završen 37. Vidovdanski sabor. Folkorno stvaralaštvo je predstavilo šest kulturno-umetničkih društava. Pored domaćina, Kulturno-umetničkog društva “Đoko Patković”, publici su se predstavila društva iz Borova, Piskavice kod Banja Luke, Donje Grapske kod Doboja, Pelagićeva i Šida.

Iako su već gostovali na ovom području, članovi Kulturno-umetničko društva “Sveti Sava” iz Šida prvi put su učestvovali na Vidovdanskom saboru otkrio nam je Radovan Grčić, umetnički rukovodilac folklorne sekcije ovog društva koje beleži dugu tradiciju.

“Radimo 30-tak godina, imamo oko 300 članova u šest sekcija. Četiri sekcije su folklorne , od škole folklora do prvog ansambla. Imamo i narodni i tamburaški orkestar. Tokom godine imamo dosta aktivnosti, trudimo se da našim članovim priuštimo i neku turneju u inostranstvu, putujemo i po regionu gde god ima Srba. Teško je kao i svuda, ali ipak nekako uspevamo da zadržimo članstvo i da tu našu srpsku tradiciju koja je veoma lepa, negujemo i širimo, da je što više ljudi upozna”, kaže Grčić koji je kao koreograf i umetnički rukovodilac bio angažovan i u nekim društvima na istoku Hrvatske.

Članovi Kulturno-umetničkog društva “Napredak” iz Bušletića-Donje Grapske kod Doboja su već stari prijatelji Boboćana. Prema rečima umetničkog rukovodioca ovog društva Mihajla Vasiljevića, ovo je treći put da učestvuju na Vidovdanskom saboru u Boboti.

“Prijateljstvo je obostrano. Boboćani su prošle godine bili kod nas, a očekujemo ih i ove godine 21.jula kada organizujemo jednu međunarodnu manifestaciju. Osnovani smo 1972.godine, a nakon pauze za vreme i nakon rata, rad društva smo obnovili 2012. godine na inicijativu nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u folklor. Danas brojimo oko 80 članova”, kaže Vasiljević.

Trodnevna manifestacija u organizaciji pododobora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i Kulturno-umetničkog društva “Đoko Patković” iz Bobote počela je u petak pesničkom večeri i predstavljanjem zbirke pesama ovdašnjih pesnika “Stihom kroz slavonsku ravnicu”. Drugog dana Sabora održane su likovna kolonija i pozorišna predstava dramske sekcije Prosvjetinog pododbora u Boboti i Osnovne škole Bobota dok je trećeg dana upriličeno takmičenje lovačkih društava u gađanju glinenih golubova i dobrovoljnih vatrogasnih društava u vatrogasnim vežbama.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije i “Prosvjete” u Boboti, Svetislav Mikerević, zadovoljan je odazivom učesnika i publike na ovogodišnjem Vidovdanskom saboru.

“Svake godine pokušavamo da animirimao i privučemo što više ljudi. Mislim da smo u tome uspeli jer je ova manifestacija i ove godine okupila oko 750 učesnika i nekoliko stotina posetilaca”, kaže Mikerević.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 4
Današnje posete: 456
Ukupan broj poseta: 1070022

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr