Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Opština Trpinja: Sutra počinje javna rasprava o Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu

U opštini Trpinji sutra počinje javna rasprava o Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Prema rečima načelnika ove opštine Miroslava Palića za davanje u zakup je predviđeno 2266 hektara.

“Sutra će krenuti javna rasprava koja će trajati 15 dana, a nakon toga će uslediti sednica Opštinskog veća na kojoj bi trebao biti prihvaćen Program raspolaganja poljopivrednim zemljištem. Program će u konačnom obliku biti prosleđen Vukovarsko-sremskoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede koji trebaju dati svoje mišljenje i saglasnost”, rekao je Palić u izjavi za Radio Borovo.

Na pitanje zašto program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem nije usvojen u propisanom roku od tri meseca od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno do 9.juna, načelnik opštine Trpinja pojašnjava da je bilo problema imovinsko-pravne prirode .

“To jeste bio rok, ali pošto smo mi jedna od opština koja ima veće površine i ima dosta nerešenih imovinsko-pravnih problema oko zemljišta trebalo nam je više vremena. U proteklih šest godina kada je to radila nadležna Agencija, nažalost ništa nije napravljeno, i sad je na nas palo da to napravimo u određenim rokovima koje smo mi malo probili. Smatram da posao treba biti kvalitetno urađen. U pitanju je više od hiljadu čestica koje smo trebali obraditi. Sad smo pri kraju, očekujemo da će program biti usvojen tako da bi u trenutku kad ga ministarstvo odobri mogli raspisati konkurs”, kaže Palić i dodaje da je prednost za zakup poljoprivrednog zemljišta definisana Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, dok program predviđa da jedan OPG može dobiti najviše 20 hektara u zakup, kako bi što više OPG-ova na području trpinjske opštine bilo obuhvaćeno programom.

Opština Trpinja na svojoj teritoriji ima najviše državnog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Osim 2266 hektara koji su predmet zakupa, oko 1100 hektara se već nalazi u dugogodišnjoj koncesiji vukovarskog Vupika, 30-tak hektara predviđeno je za povrat, a manji deo površina za prodaju.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 415
Ukupan broj poseta: 954183

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr