Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Komedijom “Heroj nacije” KUD-a “Brile” iz Beočina završen 16.MESDAM u Pačetinu

Predstavom “Heroj nacije” u izvođenju amaterskog pozorišta  Kulturno-umetničkog društva “Brile” iz Beočina, sinoć su u Pačetinu zatvoreni 16.Međudržavni susreti dramskih amatera u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” i pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Pačetinu.

Glavni lik predstave, vozač Gradskog saobraćajnog preduzeća Budimir Životić žrtva je rijaliti šou programa u kojem je najpre emitovana lažna vest o njegovoj smrti, a do kraja predstave Životić tragično okončava svoj život. Uoči predstave, dok se scena užurbano pripremala, razgovarali smo s rediteljem Sekulom Petrovićem.

“Večeras izvodimo komediju “Heroj nacije” Ivana M.Lalića, tekst koji je nastao pre 13 godina i do sada je izvođen u nekoliko pozorišta. To je jedna komedija , kako piše u podnaslovu, za široke narodne mase, na račun rijaliti šou programa koji su postali naša svakodnevnica. Poruka predstave je da sa ozbiljnim stvarima ne trebamo da se šalimo jer one ponekad mogu biti shvaćene kao istinite i da to završi tragično”, kaže Petrović. Predstava je nakon premijernog igranja u Beočinu bila čak i zabranjena iako se ne može izvući nijedan ozbiljan razlog niti zaključak zašto se to dogodilo.

“Nastojimo da predstavu u mestu kom igramo učinimo što šaljivijom tako da smo kod nas na premijeri iskoristili prezimena, između ostalih, i aktuelnog predsednika opštine kojem se to nije svidelo tako da smo imali zabranu igranja mesec dana”, pojašnjava Petrović. Glumci iz Beočina našalili su se i s prezimena iz Pačetina i okolnih sela. U jednoj sceni predstave ožalošćenoj porodici Životić telegrame saučešća uputile su porodice Šašlić, Palić, Mikerević i Crnogorac. Naravno, u Pačetinu to niko nije uzeo za zlo, već naprotiv kao simpatičan detalj.

Publiku su oduševili glumci iz Beočina. Glavnu ulogu igrao je Dragan Jovičić Srba koji ove godine slavi jubilej.

“Predstavom koju ste videli večeras slavim jedan “mali jubilej”, 30 godina od prvog stupanja na, što mi volimo da kažemo, daske koje život znače, sa ulogom koja mi je sela, u koju sam ušao, kao i ona u mene, spavam i budim se sa svojim tekstom i svaki put smo sve boljii i bolji”, kaže Jovičić. Uloga koju je tumačio, zahtevala je da nekoliko puta legne u mrtvački sanduk, no to mu, kaže, nije bio problem.

“Svi me pitaju kakav je osećaj. Nemam problem s tim. Malo je mračno, ali vredi se navići još za života na neke stvari da te ne iznenade kad dođe vreme za to. Malo je tamno, ali sve nas to čeka”, šali se naš sagovornik.

Na ovogodišnjem MESDAM-u, od 8. do 17.juna, odigrano je ukupno osam predstava, šest za odrasle i dve za decu. Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Đorđe Đaković zadovoljan je i kvalitetom predstava i odazivom publike, osim s kišovitim vremenom, što je, smatra, jednim delom uticalo i na broj posetilaca koji bi sigurno bio veći.

Ovogodišnji 16. MESDAM finansijski su podržali Opština Trpinja, Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske,  SKD “Prosvjeta” iz Zagreba, Srpsko narodno veće, Zajedničko veće opština i nekoliko opština u sastavu ove institucije.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 411
Ukupan broj poseta: 954179

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr