Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

HZJZ VSŽ: Preventivne mere za slučaj pojave ospica

U Vukovarsko-sremskoj županiji stepen procepljenosti dece je na nivou iznad 95 odsto, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije upravo provodi preventivne mere za slučaj pojave ospica na našem području.Epidemiologinja ovog zavoda dr. Jasna Topolovec potvrdila je za Radio Borovo kako na području naše županije nema zabeleženih slučajeva obolelih od ospica.

Preventivne mere koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije provodi podrazumevaju proveru imunog statusa zdravstvenih radnika, što znači da su oni dužni dati na uvid pismeni dokaz da su primili dve doze vakcine protiv ospica ili dokaz o preboljenju ospica, takozvanu serološku pretragu kojom se dokazuje prisustvo antitela protiv ovog virusa u krvi. Osobe koje su rođene 1960. godine i ranije, dodala je naša sagovornica, nisu dužne ništa preduzimati jer se smatra da su prebolele ili bile u kontaktu sa tim virusom.

– U slučaju da se pojavi slučaj oboljenja od ospica, ili pak epidemija, tačno ćemo znati koga moramo vakcinisati. Deca mlađa od jedne godine, trudnice i osobe sa teškim hroničnim bolestima koje narušavaju imunitet su kategorije kod kojih je vakcinisanje kontraindikovano i njima se u tom slučaju daje imunoglobulin – rekla je Topolovec.

Istakla je i da nije slučajno da su se ospice pojavile upravo u južnim hrvatskim županijama, s obzirom da one imaju nizak nivo procepljenosti dece, te apelovala na roditelje da vakcinisanjem zaštite svoju decu.

Dodala je i da se za pitanja i informacije građani mogu javiti Službi epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije.

 

S.Velebit

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 402
Ukupan broj poseta: 954170

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr