Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Sačuvajmo nematerijalnu kulturnu baštinu Borova

Sinoć je u Borovu predstavljen višegodišnji projekat “Prikupljanje (izrada registra) nematerijalne kulturne baštine Srba na području Vukovarsko-sremske županije. Više o projektu, koji provodi Odbor za kulturu Zajedničkog veća opština, saznali smo od predsednika Odbora Nebojše Vidovića.

– Okupili smo se u Borovu da prezentujemo i promovišemo projekat koji smo započeli prošle godine, u okviru ZVO, a u saradnji i uz pomoć i podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Reč je o višegodišnjem projektu, čija se druga faza odnosi na opštinu Borovo, kao što smo i najavili tokom promocije prvog dela projekta kojim je bila obuhvaćena opština Trpinja. Danas smo prisustvovali sastanku gde smo s predstavnicima borovskih udruženja prezentovali i promovisali projekat i nadamo se vrlo uspešnoj i konkretnoj saradnji – rekao je Vidović u izjavi za Radio Borovo.

Stručni saradnik na projektu Veljko Maksić pojasnio je predstavnicima borovskih udruženja metodologiju, način i oblike rada.

– Između ostalog, radimo i intervjue s određenim osobama koje bi nam mogle ustupiti neke podatke o nematerijalnoj kulturnoj baštini. Sastavili smo anketni upitnik, kako bi na osnovu razgovora s njima došli do određenih zaključaka. S obzirom da gotovo svaka porodica, kuća i selo ima zabeleženu kulturnu baštinu na fotografijama i samo prikupljanje fotografija pomaže nam da rekonstruišemo određenu sliku. Sve ono što se pored nas odvija, zanati, priprema određene hrane tipa česnice ili nečeg sličnog vrlo je interesantno. To je, zapravo, nematerijalno kulturno dobro kojeg uzimamo “zdravo za gotovo”. Treba naglasiti da i ono što je karakteristično za određena mesta i što, možda, ne doživljavamo kao takvo, treba zabeležiti – priča Maksić.

Građanima Borova upućen je javni poziv za učešće u projektu prikupljanja nematerijalne kulturne baštine. Prikupljenu građu potrebno je dostaviti do 1. novembra ove godine u Zajedničko veće opština na adresu: Eugena Kvaternika 1 Vukovar ili u Opštinu Borovo. Fotografije i druga građa, napominje Maksić, biće vraćeni vlasnicima.

– Nama je cilj da to zabeležimo i prebacimo u digitalni oblik. Fotografije ćemo skenirati i vratiti vlasnicima, tako da ne moraju strahovati za svoje “blago” i sve će biti uredno zabeleženo – kaže Maksić.

Prema Konvenciji o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, održanoj u Parizu, 17. oktobra 2003., nematerijalna kulturna baština označava prakse, prikaze, izraze, znanja, veštine, artefakte i kulturne prostore koji su s njima povezani, a koje zajednice, grupe i pojedinci prepoznaju kao deo svoje kulturne baštine.

– Ukoliko prepoznajete u pobrojanim kategorijama oblike nematerijalne kulturne baštine, pozovite nas da zajedno obradimo, pokažemo i trajno sačuvamo kulturno-umetničko i etnografsko nasleđe našeg naroda – pozivaju iz Zajedničkog veća opština.

Fotografije i drugu građu možete poslati i elektronskom poštom na adresu: kultura@zvo.hr. Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti i na brojeve mobilnih telefona: 099/376-9688 i 099/838-7637.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 10
Današnje posete: 252
Ukupan broj poseta: 1043248

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr