Kraljica Marija je bila srpska vladarka- uzor svim ženama

Kraljici Mariji nije trebalo dugo vremena da svojom elegancijom i prefinjenošću kupi srca dama Beograda . Ali i više od toga , nju su volele i obične žene.Savremenici kažu da je ona bila sve što je narod u tom trenutku želeo od vladarke – dobra supruga, požrtvovana majka, vredna domaćica i dostojanstvena kraljica koja je za svakoga imala blagu reč… Marija Karađorđević.

 Rođena je kao treće dete rumunskog kralja Ferdinanda. Bila je imenjakinja sa svojom majkom, ali je ubrzo dobila nadimak Minjon. Neki kažu da je to zbog toga što je bila ‘slatka kao minjon’. Drugi kažu da je nadimak dobila po nazivu opere koju je njena majka gledala neposredno pre nego što ju je rodila.Kako bilo, ‘Minjon’ Marija je uskoro je postala jedna od najlepših princeza Evrope.

 Osim lepote, reč je bila o veoma obrazovanoj dami – školovala se po najprestižnijim školama, a osim rumunskog govorila je tečno engleski, nemački i francuski jezik.Uskoro je progovorila i srpski jezik. Udala se za jugoslovenskog kralja ‘ujedinitelja’ – Aleksandra Karađorđevića.

 Kažu da je omiljenost u narodu počela da stiče i pre samog venčanja, kada je sa balkona Starog dvora, nakon što je prvi put došla u svoju novu domovinu, okupljene pozdravila rekavši: „Ja vam od srca blagodarim!”Više u emisiji “Lađa sećanja”…..