Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

U Dalju hirotonisan i ustoličen episkop Heruvim

Eparhija Osječkopoljska i baranjska dobila je novog episkopa. Juče je u Sabornom hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Dalju, hirotonisan i ustoličen novi Episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim. Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje dva mitropolita i deset episkopa, četiri novonarečena episkopa, brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva. U svojoj besedi rekao je kako je “episkopska služba teška služba”.

“Crkva vas postavlja da reč Božju blagovestite, a ljubav Božju i jevanđeljsku širite najpre u svom narodu, a zatim svugde i na svakome mestu. Vi dolazite u jednu eparhiju koja je prošla kroz sve muke i stradanja koja smo gotovo svi zapamtili. Način da se zloga oslobodimo i mi i narod s kojim delimo život i ovo podneblje Božije jeste da se pokažemo kao ovaploćena ljubav Božija u narodu i vremenu u kojem živimo. To je jedini način da se zlo pobedi”, rekao je Patrijarh Irinej.

Na kraju bogosluženja prigodnu reč – besedu uputio je i vladika Heruvim, najmlađi episkop na ovim prostorima. Rođen je 1987.godine u Vukovaru, gradu za kojeg je rekao da je mesto biblijskog stradanja. 

“Moj Vukovar je mesto stradanja, dozvolićete mi da kažem, mesto biblijskog stradanja. Zaista braćo i sestre, kao što su nekada Jevreji prebegli iz Egipta i pobegli od faraona, tako je isto i nama u ovome vremenu stradanja potrebna vera u Boga da bi Vukovar i svu njegovu okolinu koja je bila ratom zahvaćena, izbavili od pogubne mržnje i mučenja i stvorili mesto u kome ćemo izgraditi osnovne hrišćanske vrednosti koje se temelje na jevanđeljskim istinama krsta i vaskrsenja”, istakao je Heruvim.

Za episkopa osječkopoljskog i baranjskog Heruvim Đermanović izabran je na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve 9. maja ove godine, a od oktobra prošle godine bio je nastojatelj manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini. 

Jučerašnjoj svečanosti u Dalju prisustvovali su brojni uzvanici i gosti, predstavnici državnih i lokalnih vlasti Republike Hrvatske i susednih država, predstavnici katoličke crkve u Hrvatskoj, kao i veliki broj vernika iz Hrvatske i regiona.  Među njima su bili i članovi Kulturno-umetničkog društva “Bukovica” iz Kistanja.

“Dolazim iz Beograda. Juče sam doputovala u Kistanje, a danas smo došli u Dalj da bismo obeležili hirotoniju episkopa Heruvima. Htela bih da se zahvalim Bini Krneti koji nam je omogućio da budemo ovde. On je ujedno osnivač našeg KUD-a. Drago mi je da smo ovde zato što pre svega smatramo da je Heruvim dobar čovek i da će biti dobar u svojoj službi”, rekla nam je Jovana.

“Divan je osećaj biti na okupu zajedno sa Patrijarhom i svim vladikama ovde. Predivno, zaista, i puno je naroda, i baš smo zadovoljni”, kazali su nam vernici iz Odžaka. Utiske su s nama podelili i vernice iz Crkve “Sveta Lazarica” iz Osijeka.

“Organizovale smo se i stigle autobusom. Dolazimo iz ljubavi prema Bogu, Crkvi našoj, našem novom, mladom, vladiki. Čuli smo već da je on jedan divan, divan čovek”, rekla nam je jedna od vernica dodajući kako su srećne što prisustvuju ovom događaju.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 7
Današnje posete: 103
Ukupan broj poseta: 1141774

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr