Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Pačetin do 17. juna domaćin 16. MESDAM-a

U Pačetinu se do 17. juna održavaju 16. Međudržavni susreti dramskih amatera, u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Pačetin i Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Pačetina. Na ovogodišnjem MESDAM-u biće odigrano ukupno osam predstava, šest za odrasle i dve za decu. 
 
Podsetimo, svečano otvaranje manifestacije upiriličeno je u petak, 8. juna. Domaćin i organizator ovih susreta, pačetinski Dramski ansambl, u petak uveče na letnjoj sceni pačetinskog Doma kulture premijerno je izveo komediju “Baci mamu iz voza” u režiji Cvetina Aničića.
 
– Predstava je veoma duhovita, zanimljiv američki tekst, koji sam adaptirao i prilagodio našoj sredini, a po kojem je Danny DeVito 1987.godine snimio istoimeni film – kaže Aničić.


 
Ovaj reditelj iz Šida s pačetinskim glumcima-amaterima sarađuje dugi niz godina.
 
– Drago mi je što radim u Pačetinu, jer je to jedno malo selo koje neguje pozorišnu umetnost. Svi koji su dolazili sa strane prosto ne mogu da veruju i kažu da je ova priča za film, da u jednom tako malom mestu toliko ljudi ima volje i želje da se bavi pozorištem, jer ni veliki gradovi nemaju pozorište, a Pačetin čak ima i festival – podvlači Aničić.
 
Međunarodne susrete dramskih amatera u Pačetinu zvanično je otvorio generalni sekretar “Prosvjete” Slobodan Živković.
 
– Želim Vam dobre predstave, da uživate u ovim danima i da se dobra atmosfera, koja bude u Pačetinu kad je MESDAM, prenese na celu godinu – poručio je Živković. 
 
Pročitano je i pismo podrške, koje je pačetinskim glumcima ispred Glavnog odbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog narodnog veća uputio profesor doktor Milorad Pupovac.
 
U subotu, 9. juna odigrane su čak tri predstave. Dramski ansambl iz Pačetina za ovogodišnji MESDAM pripremio je i premijeru predstave za decu “Crvenkapica u nebajci”, a Pučko kazalište iz Sinja odigralo je takođe predstavu za decu “Snjeguljica”. Istog dana, u subotu uveče, na letnjoj sceni pačetinskog Doma kulture predstavilo se pozorište “Jovica Jelić” iz Banatskog Karađorđeva s predstavom “Đekna još nije umrla”. Sinoć, 10. juna u Pačetinu je gostovalo Gradsko pozorište “Teatar 91” iz Aleksinca s predstavom “Uhvaćen u mrežu”.
 
Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Đorđe Đaković pozvao je ljubitelje pozorišta da posete MESDAM, budući da su na ovogodišnjem repertoaru isključivo komedije. 
 
– Smeha i dobrih predstava neće nedostajati, a ulaz je besplatan – ističe Đaković.


 
U petak, 15. juna u Pačetinu gostuje ansambl iz Topole s predstavom “Uspon i pad prvog grobara”, dok će se u subotu, 16. juna posetiocima MESDAM-a predstaviti Dom kulture iz Prijepolja s predstavom “Šta je sobar video?”. 
 
Zatvaranje MESAM-a je u nedelju, 17. juna kada u Pačetinu gostuje Amatersko pozorište KUD-a “Brile” iz Beočina s predstavom “Heroj nacije”. 
 
Sve predstave biće odigrane na letnjoj sceni pačetinskog Doma kulture s početkom u 20 časova i 30 minuta. 
 
Ovogodišnji 16. MESDAM finansijski su podržali Opština Trpinja, Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske,  SKD “Prosvjeta” iz Zagreba, Srpsko narodno veće, Zajedničko veće opština, opštine u sastavu ZVO i dr.
 
D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 127
Ukupan broj poseta: 1139922

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr