24/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo: Usvojen Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem

5 min read

Opštinsko veće opštine Borovo sinoć je jednoglasno usvojilo Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području katastarske opštine Borovo. Program je danas upućen u Ministarstvo poljoprivrede, na dobijanje saglasnosti i u Vukovarsko-sremsku županiju, koja mora dati mišljenje o programu, pojašnjava načelnik Zoran Baćanović.

– Program smo prilagodili broju raspoloživih hektara na području katastarske opštine Borovo, sukladno uslovima koje je propisao Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Napominjem da u ovaj program ulazi i poljoprivredno zemljište koje se nalazi u dugoročnom zakupu, odnosno koncesiji koju kod nas ima Vupik d.d. na 50 godina. To zemljište neće biti predmet konkursa za davanje zemlje u zakup, ali smo ga stavili u program da u slučaju raskida tog ugovora možemo raspolagati tim zemljištem. Po dobijanju saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, za davanje u zakup je predviđeno 158 hektara. Nažalost, ništa od toga neće ići u prodaju, jer je zemljište na području naše opštine označeno kao osobito vredno, odnosno ima oznaku P1 i kao takvo isključeno je iz modaliteta prodaje – kaže načelnik Baćanović.

Pozvao je sve zainteresovane poljoprivrednike da se jave na konkurs, kad bude raspisan.

– Ugovori će ići kad dođe vreme za konkurs. Na konkurs će se moći javiti svi zainteresovani. Konkurs će trajati najmanje 15-20 dana i biće oglašen na web stranici Opštine Borovo, oglasnoj tabli i Radio Borovu. Ovim putem pozivam sve zainteresovane poljoprivrednike da se prijave na konkurs kad bude objavljen. Veličina proizvodno-tehnološke celine u opštini Borovo biće 5 hektara, prema odluci Opštinskog veća opštine Borovo, upravo iz razloga što ne raspolažemo velikim brojem poljoprivrednih površina. Na taj način omogućavamo većem broju poljoprivrednika da dođu u posed poljoprivrednog zemljišta. Jedan zakupac može maksimalno dobiti u zakup do 5 ha zemljišta na vremenski rok do 25 godina – ističe Baćanović.

Ukazao je i na još jednu specifičnost programa koji je sinoć usvojilo Opštinsko veće opštine Borovo.

– Za povrat oduzete imovine osigurano je 24,6 hektara poljoprivrednih površina koje su predviđene za privremeno korištenje, dok zemljište ne bude sudskom odlukom vraćeno vlasniku, nakon čega će privremeni zakupac morati izaći iz poseda. To poljoprivredno zemljište će biti dato u zakup na maksimalni rok od pet godina s raskidnom klauzulom do pravomoćnog rešenja postupka koji vodi vlasnik – dodaje Baćanović.

Izrazio je i očekivanje da će program dobiti saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

–  Ukoliko Ministarstvo u zakonskom roku od 30 dana da saglasnost na program,  Opština Borovo će odmah pristupiti raspisivanju konkursa i provesti postupak do ove jeseni – kazao je Baćanović. Ako, dodao je, ne bude poteškoća, u vezi davanja saglasnosti na Program od strane Ministarstva ili odugovlačenja tog procesa.

–  Bio bih srećan da taj posao odradimo još ove godine, s obzirom na postojeće stanje u opštini Borovo, gde pojedini zakupci ne obrađuju zemljište, čak se i ne nalaze u Borovu, a nikakav mehanizam nemamo za vršenje kontrole i raskid ugovora. Zato bi bilo najbolje da još ove godine provedemo konkurs za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području opštine Borovo, zaključio je načelnik Baćanović.

Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području katastarske opštine Borovo za javnu raspravu i savetovanja s javnošću bio je dostupan na internet stranici opštine Borovo 15 dana, zaključno s 30.05.2018.godine. U ostavljenom roku prispele su dve primedbe: OPG-ova Jovana Božića i Jovana Vujkovića. Primedbe se odnose na veličinu proizvodno-tehnološke celine, koja bi po Jovanu Božiću trebala biti veća, odnosno uređenost prioriteta, na šta primedbu imaju oba mlada poljoprivrednika. I Jovan Božić i Jovan Vujković smatraju da bi mladi poljoprivrednici trebali biti na prvom, a ne trećem mestu. Primedbe su odbijene većinom glasova većnika, uz dva suzdržana glasa, uz napomenu da su prioriteti određeni zakonskim odredbama.

 

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.