Vukovar će i ove godine ugostiti najuspešnije umetnike svetske street art scene. Aktivnošću pod nazivom “Kredica” u okviru koje su mališani iz vukovarskih vrtića oslikali deo šetališta u centru grada, danas je u Vukovaru otvorena međunarodna manifestacija Vukovar art – luka umetnosti .

U toku manifestacije koja će trajati do 9. juna, urediće se 900 kvadratnih metara zidova na pet lokacija u Borovu naselju, a nove slike prekrivaće oko 700 kvadratnih metara.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod nazivom “Vukovar goes vertical”.

“Ove se godine Vukovart seli u Borovo Naselje i tamo ćemo oslikati pet pročelja, pet velikih murala. Dolaze umetnici iz celog sveta. Prošle godine smo slike crtali horizontalno dok će one ove godine biti vertikalne. Cela ova priča ide ka tome da se ovaj projekat otvorene galerije širi i da popunjavamo pročelja te da unosimo novu boju i energiju u gradu Vukovaru”, rekao je hrvatski 3D Street Artist Filip Mrvelj, autor prve 3D slike na mostu preko reke Vuke u Vukovaru.

Posetioci će moći posmatrati kreativne procese Marine Capdevile iz Španije, Rickeyja Lee Gordona iz Južnoafričke Republike, Vere Bugatti i Fabia Fedelea iz Italije, Elle&Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umetnika, Cheza i Sarme.

Marketinšku kampanju manifestacije vodi Krešimir Herceg koji je istakao da je cilj uvrstiti Vukovar u svetsku Street art scenu.

“Vodimo marketinšku kampanju i ideja je bila postaviti Vukovar na scenu street art gradova koji imaju tzv. otvorene galerije. Već ovim projektom ta priča će se zaokružiti, odnosno postojaće dva punkta na kojima će turisti biti upoznati i pozvani da obilaze i ovakve stvari. To se s 3D slikama pokazalo veoma uspešno. Dobili smo informacije, a i sami videli da su ljudi s kruzera stalno stajali kod prve slike na mostu, fotografisali se te s heštegovima postavljali slike Vukovara”, rekao je Krešimir Herceg, voditelj marketinga Vukovarta.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednice Kolinde Grabar Kitarović, a na inicijativu gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave.

“Mislim da smo putem street arta u Vukovar uspeli uneti tračak nečeg modernog. Pri tome od samog početka nismo kalkulisali i težili smo dobiti vrhunske svetske autore, najjača svetska imena, i u tome smo uspeli”, poručio je Penava.