Jedanaesti po redu Međunarodni naučno-stručni skup “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša” danas je svečano otvoren u Hotelu Lav u Vukovaru. Kroz 11 godina skup je prerastao u forum na kom akademici, naučnici i stručnjaci iz Hrvatske i zemalja u okruženju razmenjuju saznanja i iskustva, prezentuju rezultate istraživanja, a kroz razgovor neposrednih proizvođača, stručnjaka i naučnika postavljaju se smernice novih istraživanja.

“Tema ovogodišnjeg skupa je “Održivo gospodarenje tlom” vezano uz klimatske promene. Cela svetska naučna zajednica, ali sve više i stručna koja izvlači zaključke na temelju onoga što kaže nauka, idu u smeru da se svakako moramo prilagoditi klimatskim promenama. One određuju našu budućnost u smislu kako i koliko ćemo moći proizvoditi hrane”, rekao je predsednik naučnog odbora ovog skupa i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku Danijel Jug.


Na činjenicu da uticaj poljoprivrede na klimatske promene nije mali, ukazao je akademik Ferdo Bašić.

“Za razliku od svetskih trendova koji ukazuju na potrebu izostavljanja obrade tla, koja je glavni krivac jer se njome prozračuje tlo i otvaraju procesi mineralizacije humusa, naš put ide smerom povećavanja potrošnje CO2. To znači stvarati što veću biljnu masu, odnosno da oranica celo vreme bude zauzeta vegetacijom kako bi se na taj način što više trošio CO2”, rekao je akademik Bašić.

Profesorka na mađarskom Univerzitetu Szent Istvan Marta Birkas učesnica je skupa od samih početaka. Smatra da je oranje jedan od najlošijih mogućih načina obrade zemljišta. Međutim, smatra da oranje ne treba u potpunosti izostaviti, nego ga treba koristiti veoma odmereno, pažljivo i mudro.

“Najbolje bi bilo ne koristiti oranje, nego primeniti nešto što će sitniti tlo i istovremeno ostavljati žetvene ostatke na njegovoj površini. Za obradu tla treba primenjivati minimalno optimalne zahvate, adekvatno uslovima koji vladaju u tlu i okolišu”, istakla je Birkas.

“Ukoliko se nastavi sa standardnim načinom obrade”, dodaje Birkas,” doći će do osiromašenja i degradacije tla u svim aspektima, te će se narušiti njegova struktura, a to je ono osnovno što ga čini kvalitetnim i plodnim za poljoprivrednu proizvodnju.”

Organizatori skupa su Društvo agrarnih novinara Hrvatske i Agro glas, a suorganizatori Hrvatsko društvo za proučavanje obrade tla, Međunarodna organizacija za proučavanje obrade tla- ISTRO, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Agronomski fakultet u Zagrebu.

Ovogodišnji skup najposećeniji je do sada sa čak 65 radova, istakli su organizatori.

S.Velebit