Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Borovo Opština Borovo danas je obeležila svoj dan. Na današnji dan, 22. maja 1997. nakon mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske i provedenih lokalnih izbora, konstituisano je Opštinsko veće opštine Borovo, a naše mesto je po četvrti put u svojoj istoriji dobilo status opštine.

Načelnik Zoran Baćanović podsetio je na najznačajnije aktivnosti u radu lokalne samouprave u proteklih godinu dana. Opština Borovo je u tom periodu povukla oko milion evra za projekte, među kojima je i zapošljavanje 20 teže zapošljivih žena u okviru programa “Zaželi” i izgradnja reciklažnog dvorišta. Najznačajniji projekat je svakako izgradnja kanalizacije. Reč je o investiciji od preko 100 miliona kuna, uz učešće Opštine Borovo od svega 3 odsto.

– Ono što je najznačajnije u proteklih godinu dana je svakako završetak izgradnje kanalizacione mreže, uz još niz projekata koje su pomogli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost. Ti projekti se se odnose na izgradnju reciklažnog dvorišta i modernizaciju javne rasvete, asfaltiranje tzv. Crnog puta i ostale infrastrukturne projekte. Iskorak u novom pravcu je realizacija programa “Zaželi” u sklopu kojeg je zaposleno 20 žena na dve godine, na poslovima pomoći u kući starim i nemoćnim osobama, kojih je sve više zbog iseljavanja mlađeg stanovništva, što je i najveći problem – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Baćanović.

Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić izrazio je zadovoljstvo punjenjem ovogodišnjeg opštinskog budžeta.

– Vlada RH donela je dobru odluku vezano za fiskalnu decentralizaciju. Ukoliko se ovom dinamikom nastavi punjenje budžeta, verujem da ćemo doći do planiranih 18 miliona kuna za ovu godinu. Usporedbe radi, proteklih godina opštinski budžet bio je od 6,2-6,4 miliona kuna. S budžetom od 18 miliona kuna moguće je realizovati veći broj projekata i sve ono što smo zacrtali za ovu godinu – kazao je Jeremić.

Rad Opštinskog veća opštine Borovo ocenio je konstruktivnim i svim građanima Borova čestitao Dan opštine i mesne škole.

Na svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo dodeljena su godišnja priznanja Opštine Borovo. Plaketa Opštine Borovo posthumno je dodeljena protojereju-stavroforu Jovanu Radivojeviću iz Borova, nekadašnjem starešini hrama Svete Petke na Dobroj vodi u Vukovaru, koji je tragično stradao u saobraćajnoj nesreći. Povelje Opštine Borovo dodeljene su Miroljubu Mladenoviću, predsedniku borovskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva za doprinos razvoju ove opštekorisne delatnosti i posmrtno Jovanu Jankovu, za unapređenje rada Crkvenog odbora Srpske pravoslavne crkvene opštine Borovo. Priznanja su dodeljena mladoj i perspektivnoj atletičarki Melani Bosić, učenici osmog razreda Osnovne škole Borovo i Tatjani Simić, đaku generacije Osnovne škole Borovo za školsku 2016./2017.godinu, kojima su pripale i novčane nagrade u iznosu od po hiljadu kuna. U ime nagrađenih, zahvalila se Sanja Radivojević, supruga pokojnog Jovana Radivojevića.

– Znam najbolje od svih koliko se Jovan trudio da svoj posao radi s ljubavlju i od srca. Mislim da su to prepoznali i vernici koji su dolazili u crkvu. Naravno da nam ovo priznanje kao porodici mnogo znači – rekla je u izjavi medijima Sanja Radivojević.

Proslavi Dana opštine Borovo prisustvovali su borovski sveštenici, protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski, jerej Dragan Serdar, generalni konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić, predstavnici opština Petrovo, Teslić i Šamac u Republici Srpskoj te opština Erdut, Trpinja, Negoslavci i Markušica, župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić i zamenici vukovarsko-sremskog i osječko-baranjskog župana iz reda srpske nacionalne manjine Đorđe Ćurćić i Radomir Čvarković i drugi uzvanici. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su Momčilo i Jovana Serdar, koji su na fruli i flauti izveli nekoliko kompozicija i Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova.

I Osnovna škola Borovo proslavila svoj dan

Svoj Dan danas je obeležila i Osnovna škola Borovo. Tim povodom u prepunoj školskoj sportskoj dvorani održan je svečani program učenika škole, koji su uveličali i mališani iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa”. Prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor ove obrazovne ustanove Tihomir Jakovljević, pohvalivši se uspesima svojih učenika te ističući da je uprkos iseljavanju stanovništva ovo i dalje najveća škola na srpskom jeziku i pismu u Republici Hrvatskoj. Ovu školsku godinu završilo je 262-je đaka.

– U ovih godinu dana imamo se čime pohvaliti. Postizali smo uspehe iz matematike, fizike, biologije, srpskog, hrvatskog i engleskog jezika te u sportskim takmičenjima. Uslovi u kojima radimo su odlični. Brine nas odlazak mladih ljudi iz našeg mesta, ali mi se čini da će se i taj trend zaustaviti. Iako se broj učenika smanjio i dalje smo najveća škola srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – poručio je Jakovljević.

Posebno se zahvalio Opštini Borovo.

– Privilegovani smo da slavimo Dan opštine i škole zajedno, što pokazuje da je Borovo mala, ali skladna celina, u kojoj svi sarađujemo, vrtić, škola, crkva i opština. U Opštini Borovo imamo veliku podršku. Opština pomaže prvenstveno roditeljima, kroz plaćanje ekskurzija, škole u prirodi, subvencionisanje udžbenika i ovim putem im se zahvaljujem – kazao je Jakovljević.

Od školskih klupa simbolično se oprostila, uz crvene ruže i ples, još jedna generacija osmaka, njih 28-ero. Iako je bilo i suza, svoje osnovnoškolsko obrazovanje završavaju s radošću, ističe Dušanka Vidović, razrednica 8 2 razreda.

– To su dobra, pametna i poslušna deca. Ja sam ih preuzela u sedmom razredu. Neka deca su otišla iz Borova. Bilo je i suza, ali u suštini ovu školsku godinu završavamo s radošću i srećom – priča Vidović.

Za đaka generacije školske 2017./2018.godine proglašena je učenica osmog razreda Milica Sentivanac, koja nije skrivala ponos zbog postignutog uspeha.

– Ovo priznanje mi mnogo znači, kao potvrda dosadašnjeg rada. Proteklih osam godina najviše ću pamtiti po druženju s prijateljima – kaže Milica koja planira upisati farmaciju u Osijeku.

Prema dosadašnjoj praksi i Milici Sentivanac će iduće godine kao đaku generacije, na obeležavanju Dana opštine 22. maja, biti uručeno opštinsko priznanje i novčana nagrada od hiljadu kuna.

D.Zečević