Tehnička škola Nikole Tesle u Borovu naselju obeležila je danas Dan škole. Ova srednja škola koja od 2005. godine nosi naziv velikog naučnika, osnovana je pre 82 godine. Danas broji 410 učenika u 34 odeljenja trogodišnjih i četverogodišnjih zanimanja, u nastavi na hrvatskom i srpskom jeziku i pismu. Škola koja do pre nekoliko godina nije imala elementarne uslove za rad učenika i profesora, danas ima sve što je potrebno za održavanje kvalitetne nastave, kaže direktor škole Đorđe Lukić.

“I dalje radimo na projektima da bi obezbedili što bolja učila za naše učenike. Oko osam miliona kuna je u zadnjih pet godina prošlo kroz našu školu kroz projekte u kojima smo bili ili nosioci ili partneri”, kaže Lukić i navodi projekte “Zeleni start up” vredan 1.700.000 kuna, “Zajedno k novom kurikulumu” koji je bio težak 1.400.000 kuna te šest projekata u kojima su bili partneri školama iz Varaždina, Benkovca, Osijeka, Kule i Vinkovaca.

Ovogodišnji program povodom Dana škole naslovljen sa “Nikolinim stopama u Nikolinu školu” pripremio je Elektrotehički aktiv.

“Bavimo se elektronikom, a tu spada i robotika te pokušavamo pratiti trendove. Imamo mnogo robotića kojima se bežično upravlja, od elektronike pravimo razna bežična upravljanja, sklopke, palimo i gasimo svetla putem mobitela. Iznenađenje dana je vozilo na struju odnosno na bateriju, izgleda kao choper, vrlo atraktivno. Hteli smo da pokažemo šta možemo napraviti. Mislim da će biti atrakcija i u školi i izvan škole”, kaže profesor Boris Ivanković.

“Planiramo da napravimo jedan kvadkopter ručne izrade, robotsku ruku za predmete robotike… Sve to radimo da motivišemo učenike na rad, želimo im pokazati da to mogu i omogućiti im dalju prohodnost kroz obrazovne procese, da idu dalje, da studiraju. Možda ću biti subjektivan, ali ova škola je kvalitetna kako po izgledu, tako i po opremi i stručnom kadru” dodaje profesor Zoran Konjević.

Na priredbi su predstavljeni i nagrađeni učenici koji su u protekloj školskoj godini postigli zapažene rezultate u području informatike, elektrotehnike, književnosti i sporta. Za učenika generacije proglašen je Jovan Vojnović iz Gaboša, maturant smera tehničar za računarstvo.

“Iskreno, nisam očekivao da ću biti proglašen za učenika generacije. Odabrali su me profesori i zadovoljan sam. Voleo bih sa studiram elektrotehniku, da završim studije i zaposlim se”, kaže Jovan i dodaje kako će najverovatnije studirati u Osijeku.