Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

U Gunji obeležen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije

Nacionalne manjine koje čine 21 odsto ukupnog stanovništva Vukovarsko-sremske županije juče su obeležile svoj dan. Ovogodišnja proslava održana je u Gunji, a počela je prezentacijom narodnih rukotvorina i specijaliteta nacionalne kuhinje albanske, bošnjačke, mađarske, nemačke i austrijske, romske, rusinske, slovačke, srpske i ukrajinske nacionalna manjina. Tradicionalne bošnjačke slane i slatke delicije na štandu u dvorištu gunjanske osnovne škole posluživala je Fatima Timka Rašidović.

“Presrećni smo što smo domaćini zato što smo uvek dobro primljeni kao gosti. Pripremili smo naše slatke i slane specijalitete. Tradicionalno bosansko jelo je pita, sa sirom, mesom i krompirom, a o od slatkih specijaliteta tu su baklave, hurmašice, kadaif, ružice”, priča Timka. Srpsku nacionalnu manjinu ove godine je predstavljalo Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova, a šta su pripremile vredne žene ovog društva rekla nam je Mica Kozar.

“Pripremile smo pitu od poriluka, masnu gužvara, sremska gužvaru, pogačice sa sirom, imamo svoju rakiju, orahovac, a sve što vidite od ručnih radova vredne su starine koje pripadaju našem društvu”, objašnjava naša sagovornica.

Održana je i svečana sednica Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina na kojoj je bilo reči o problemima s kojima se nacionalne manjne suočavaju. Predsednik županijskog veća romske nacionalne manjine Seljman Gušani izneo je problem prevoza romske dece do vrtića i škole, a Svetislav Mikerević, predsednik županijskog veća srpske nacionalne manjine ukazao je na probleme prenosa osnivačkih prava sa županije na opštine i registracije škola na srpskom jeziku i pismu, dok je zajednički problem svih manjina nedostatak finansijskih sredstava.

 

Zamenik župana Josip Dabro je čestitajući Dan nacionalnih manjina istakao da su nacionalne manjine bogatstvo svake zajednice te da se međusobnom saradnjom doprinosi boljem upoznavanju, zbližavanju i širenju tolerancije. Dabro je takođe naglasio da Vukovarsko-sremska županija neguje raznolikost i različitost zbog čega svake godine i podržava ovu manifestaciju.

Svečanosti je prisustvovala i saborska zastupnica Emina Ljekaj Prljaskaj koja je uz čestitke povodom njihovog dana manjinama poručila da insistiraju na svojim pravima.U cilju prevazilaženja finansijskih poteškoća zamenik župana Đorđe Ćurčić predložio je povezivanje manjina u Hrvatskoj i Vojvodini, kroz zajedničke projekte koji će biti na obostranu korist. Uveče je u dvorani osnovne škole u Gunji održan program u kojem su nacionalne manjine predstavile svoje kulturno-umetničko stvaralaštvo.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 97
Ukupan broj poseta: 1042291

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr