Zajedničko veće opština sinoć je održalo svoju godišnju izveštajnu skupštinu na kojoj su usvojeni izveštaji o radu predsednika i Saveta, svih odbora koji deluju u okviru ove institucije srpske zajednice – za ljudska prava, obrazovanje, kulturu i sport, medije i privredu te Srpskog kulturnog centra Vukovar. Predsednik Srđan Jeremić istakao je da je od stupanja na dužnost 1.avgusta prošle godine intenzivno na stvaranju preduslova za finansiranje ZVO-a i nesmetan rad ove institucije. Prema njegovim rečima, nakon intenzivnih kontakata i razgovora sa brojnim institucijama lokalne, regionalne i državne vlasti kako u Republici Hrvatskoj tako i u Republici Srbiji, ZVO je uspeo dobiti veću finansijsku podršku od Saveta za nacionalne manjine RH i jedinica lokalne samouprave, a u finansiranje su se uključile i opštine s područja severne Dalmacije, kao i nekoliko opština sa hrvatskom većinom na našem području. Pomoć su ove godine obećale i Vukovarsko-sremska i Osječko-baranjska opština. Ovogodišnji budžet planiran je u iznosu od pet miliona kuna.

Jeremić je istakao područja koja su u fokusu delovanja Zajedničkog veća opština, među kojima i pitanje obrazovanja i registracije škola na srpskom jeziku i pismu.

“Uspeli smo da se u Ministarstvu obrazovanja formira komisija koja će da razmatra ovaj problem, a prihvaćen je i predlog da naš predstavnik u toj komisiji bude dr Vesna Vujić. Imali smo i jedan produktivan sastanak u Agenciji za vrednovanje visokog obrazovanja, a uspeli smo i da pomerimo datum polaganja mature iz srpskog jezika u kalendaru polaganja mature što je važno za one učenike koji planiraju da upišu studije u Srbiji”, rekao je Jeremić.

Posebna pažnja, dodao je predsednik ZVO-a, bila je posvećena privlačenju investitora iz Srbije koji bi na istoku Hrvatske otvorili svoje proizvodne pogone i na taj način omogućili zapošljavanje ovdašnjeg stanovništva. Krajem prošle godine na inicijativu Zajedničkog veća opština održan je sastanak u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a razgovori su, kaže Jeremić, urodili plodom.

“Firma Dental Ant iz Beograda već je zakupila poslovni prostor u Privrednoj zoni u Vukovaru koji trenutno oprema, a do kraja godine će početi s proizvodnjom. Pre nekoliko dana interes je pokazala i firma Milšped iz Beograda koja u Srbiji zapošljava oko 3000 radnika. Oni imaju svoje firme i u Zagrebu i u Rijeci i zapošljavaju oko 300 radnika. Ovde im je interesantna Luka Vukovar koja trenutno radi sa kapacitetom od 25 odsto, a oni su mogućnosti da je zaposle 100 odsto. To bi moglo otvoriti zapošljavanja kako u samoj luci tako i na carini i špediciji”, navodi Jeremić.

Jedan od problema s kojima se suočava srpska zajednica u Hrvatskoj je nesrazmerno zapošljavanje u državnim i javnim službama. Jeremić je u tom pravcu obavio niz razgovora sa predstavnicima državnih institucija.

“U uredu državne uprave Vukovarsko-sremske županije smo, iz podataka koji su nam dostavljeni, zaključili da nemamo srazmernu zastupljenost. Razgovarali smo s predstojnikom i dobili obećanje da će do kraja ove godine najmanje tri osobe biti zaposlene u državnoj upravi. I u Županiji nam je obećano nekoliko radnih mesta, a razgovore sam obavio i u HZZ-u i u vukovarskoj bolnici gde su takođe iskazali spremnost da se zaposli određeni broj pripadnika srpske nacionalne manjine”, naveo je Jeremić i dodao da će Zajedničko veće opština pratiti realizaciju dogovora , a u suprotnom će preduzeti sve zakonske mehanizme jer je, kako ističe, nedopustivo da su pripadnici srpske nacionalne manjine u svim državnim i javnim institucijama podzastupljeni i da broj zaposlenih pada iz godine u godinu.

Skupština ZVO-a imenovala je i novog predsednika Odbora za privredu. Tu dužnost će obavljati diplomirani menadžer Aleksandar Mandić iz Ostrova.

Doneta je i odluka o dodeli priznanja ZVO-a istaknutrim pojedincima i institucijama iz Hrvatske i Srbije. Budući da ZVO slavi 20 godine postojanja i rada, odlučeno je da se dodele dve plakete i pet povelja.Plakete će biti uručene zameniku pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću i generalnom direktoru Javne medijske ustanove Radio televizije Vojvodine dr Miodragu Koprivici.

Povelje ZVO-a biće dodeljene Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Savetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Uredu za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Hrvatske. Priznanja će biti dodeljena na svečanosti povodom dana Zajedničkog veća opština koja će biti održana 23.maja u Hrvatskom domu u Vukovaru.

Skupštini Zajedničkog veća opština prisustvovala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je prisutne informisala da je Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru zatražio hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem na kojem žele razgovarati o pet područja koja se tiču pripadnika srpske nacionalne manjine, a čijom dinamikom rešavanja SDSS kao koalicioni partner nije zadovoljan. Pored registracije škola na srpskom jeziku i pismu, zastupnici SDSS-a žele s premijerom razgovarati i o zakonu o potpomognutim područjima, zakonu o brdsko-planinskim područjima te zakonu o stambenom zbrinjavanju.

“Mi ćemo predložiti jedan model stambenog zbrinjavanja na kojem ćemo i insistirati kako bi ljudi imali priliku da dođu na određena mesta i dobiju pravo na stambeno zbrinjavanje koje ranije nisu mogli ostvariti zbog posebnih pogodnosti i dodatnih bodova za branitelje”, kazala je Jeckov. Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima, Jeckov je upozorila na najnoviju referendumsku inicijativu „Narod odlučuje”.

“Ova incijativa ima jedan jedini cilj, a to je smanjivanje broja zastupnika nacinalnih manjina u Hrvatskom saboru i ograničavanje našeg delovanja, a sve pod izgovorom da postoje saborski zastupnici koji u Sabor ulaze sa 200- 300 glasova. To, naravno, kad je reč o zastupnicima srpske nacionalne manjine nije slučaj. Jasno je da ta inicijativa želi da nas degradira jer se traži da ne možemo glasati o dve najvažnije stvari, a to su budžet i poverenje Vladi”, rekla je SDSS-ova saborska zastupnica i apelovala na članove Skupštine ZVO-a da svako u svojoj sredini dobro informiše pripadnike srpske nacionalne manjine o čemu se radi u toj inicijativi. Jeckov je takođe za sledeću sedmicu najavila potpisivanje ugovora iz programa održivog razvoja lokalne zajednice iz kojeg su i opštine u sastavu ZVO-a dobile određena sredstva za svoje projekte.