Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Dalj: 11. Milankovićevi ciklusi 2018.

Iz Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” u Dalju pozivaju na 11. Milankovićeve cikluse 2018. Reč je o stručnom skupu kojim će biti obeležena 139. godišnjica rođenja znamenitog Daljca i naučnika svetskog glasa Milutina Milankovića. Program će biti održan u nedelju, 27. maja s početkom u 12 časova, uz učešće naučnika iz Hrvatske i Srbije.

Rezultate projekta “Zapis kretanja Sunca” predstaviće profesor doktor Hrvoje Glavaš s osječkog FERIT-a, Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, a model Merkura iz projekta “Planetarijum Milutina Milankovića” magistar Rade Manojlović iz Osijeka.

Sledi muzički program posvećen Suncu i predstavljanje novih eksponata u stalnoj muzejskoj postavci – Reljefa osunčavanja Zemlje, Hologramske projekcije Sunca i Mehanizama za pokazivanje Milankovićevih ciklusa. U prezentaciji će učestvovati profesor doktor Aleksandar Petrović s Beogradskog univerziteta i inženjer Radomir Putnik iz Beograda.

S novostima vezano za globalne klimatske promene u svetlu Milankovićeve teorije učesnike skupa upoznaće akademik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Fedor Mesinger.

Projekat “Ekološke vizije Milutina Milankovića” predstaviće prof. dr Stevan Veinović s kragujevačkog PMF-a, Prirodno-matematičkog fakulteta. I ove godine biće upriličena dodela dodela nagrade “Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa” za 2018.godinu. Na kraju programa predavanje o Suncu održaće akademik SANU Zoran Knežević, najavili su iz Milankovićevog Kulturnog i naučnog centra u Dalju.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 95
Ukupan broj poseta: 1042289

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr