S ciljem poticanja razvoja cikloturizma, Opština Erdut provela je projekat “Uređenje i opremanje cikloturističkih odmorišta na ruti EuroVelo 6 i kapilarnim rutama uz državnu cestu D 213 Osijek-Erdut – Bike break point Faza 2″. Kroz prvu fazu opremljena su cikloturistička odmorišta u Dalju, a u ovoj fazi opremljena su odmorišta u naseljima Erdut i Aljmaš.

Postavljeni su stalci za bicikle, e-klupe, e-rasveta, info table-turistička mapa opštine Erdut, koševi za otpatke, klupe i stolovi, te su izvršeni popravci postojeće drvene stolarije.

Opšti cilj projekta je poticanjem razvoja ciklo-turizma na području opštine Erdut kroz kvalitetnije umrežavanje i uređenje postojećih odmorišnih stanica na evropskoj biciklističkoj ruti EuroVelo 6 doprineti poticanju konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija.

“Kroz ovakve projekte pokušavamo da razvijemo cikloturizam, odnosno da turističku infrastrukturu prilagodimo i cikloturistima kojih je sve više. Takvih turista najviše je u proletnjim i letnjim mesecima, a podaci kojima raspolažemo kazuju da se njihov broj kreće između 4 i 5 hiljada. To su uglavnom turisti iz Francuske, Nemačke, Velike Britanije i oni se kreću rutom EuroVelo 6. Kroz našu opštinu prolazi i kapilarna Dravska ruta te i na njoj postoje odmorišta”, rekla je Jelena Eklemović, projekt menadžer u Preduzetničko-razvojnom centru opštine Erdut.

Na području opštine Erdut nalazi se 5 info-punktova koji su uređeni i opremljeni za odmor cikloturista, koji su nastali kroz projekat “Vinsko-turistička cesta erdutskog vinogorja”.

Ovaj projekat je finansiran sredstvima Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Opštine Erdut, a njegova ukupna vrednost je 158.400 kuna. U planu je i treća faza u kojoj će biti uređena odmorišta za cikloturiste u Dalj-planini i Bjelom Brdu.

“Cikloturizam je trend koji se razvija ne samo kod nas nego i u svetu, a mi nastojimo i trudimo se pratiti te svetske trendove”, zaključila je Eklemović.