Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru otvorena je dvodnevna akcija Hrvatske privredne komore pod nazivom “Kupujmo hrvatsko”. Akcija je izložbeno-prodajnog karaktera, a na njoj je svoje proizvode izložilo oko 80 hrvatskih firmi i OPG-ova. Akciju je svečano otvorio predsednik Hrvatske privredne komore Luka Burilović, a uvodno su se prisutnima obratili i
vukovarsko-sremski župan Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

“Ove godine slavimo 21 godinu akcije “Kupujmo hrvatsko” na koju smo jako ponosni. Akcija je u početku bila napadana da diskriminiše inostrane proizvode, što nije tačno. Ovo je sedmi put da ovu akciju održavamo u Vukovaru, i drago mi je da se poklopila sa danom Grada Vukovara. Promocija hrvatskih proizvoda je važna jer su domaći proizvodi kvalitetni, a kako su
pokazale provedene ankete i hrvatski kupci su spremni izdvojiti i koji kunuviše zato što znaju šta kupuju. Kupujući hrvatske proizvode postiže se to da se očuvaju radna mesta, omogućuje otvaranje novih radnih mesta i samim tim i zadržavanje mladih ljudi u Hrvatskoj”, rekao je predsednik HGK Luka Burilović.

S ciljem edukacije dece o važnosti očuvanja domaće proizvodnje, u okviru akcije je i ove godine organizovan konkurs za izbor najboljih dečjih i likovnih radova iz osnovnih i srednjih škola i vrtića. Nagradu za najbolji literarni rad dobio je učenik prvog razreda Tehničke škole “Nikole Tesle” iz Vukovara Luka Bogojević.

Za posetioce je pripremljen i bogat kulturni program jer se akcija “Kupujmo hrvatsko” održava u okviru 1. Festivala nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koja traje od 3. do 6 maja. Akcija “Kupujmo hrvatsko” biće otvorena do sutra, 4. maja do 19 časova.