U Vukovaru je juče održana Info radionica iz ciklusa radionica koje Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku održava širom Hrvatske, u okviru otvorenog Poziva za dostavu projektnih predloga „Unapređenje usluga za decu u sistemu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“.

Radionica je bila namenjena dečijim vrtićima i jedinicama lokalne samouprave kao potencijalnim prijaviteljima, a prisutni su upoznati s ciljevima i prihvatljivim aktivnostima ovog poziva.

“Cilj nam je kroz ovaj poziv poboljšati usluge dečjih vrtića i omogućiti roditeljima kojima je zbog posla to potrebno, da njihovo dete pohađa vrtić i izvan uobičajenog vremena i da na taj način ostanu aktivni na tržištu rada. Poziv je trajni, što znači da ne postoji vremensko ograničenje za prijavitelje, pa im je ostavljeno dovoljno vremena da se adekvatno pripreme i predaju svoju prijavu za osiguranje sredstava – istakla je pomoćnica ministarke za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić.

Ukupna vrednost poziva je 300 miliona kuna. Maksimalan iznos po jednom prijavitelju je 15 miliona, a minimalan 500 hiljada kuna.

Ispred grada Vukovara radionici je prisustvovala zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

– Ovaj poziv je jedna poruka i ministarstva i vlasti da prepoznaju potrebe lokalne zajednice. Mišljenja sam da u vrtićima zaista postoji potreba za drugom smenom. Pored toga što će roditelji koji rade u smenama na ovaj način dobiti priliku da svoju decu ostave u vrtiću, ova mera dovešće i do novih zapošljavanja u ovim ustanovama – rekla je Mujkić.

Kruno Šarić, zamenik pročelnice upravnog odeljenja za obrazovanje, sport, mlade i demografiju Vukovarsko-sremske županije smatra da je ovaj projekat dobro osmišljen te da će svakako proizvesti pozitivne efekte.

– Prilikom predstavljanja projekta naišao sam na promotivni materijal iz kojeg sam jednu rečenicu posebno zapamtio, a ona glasi otprilike ovako: “Možda nećemo rešiti sve probleme, ali moramo krenuti od jednog”. I smatram da je to zaista tako, jer kad se reši jedan problem, u hodu će se rešavati i ostali. Sve aktivnosti kroz ovaj projekat su jako dobro osmišljene i siguran sam da će doprineti dobrobiti u društvu – zaključio je Šarić.

S.Velebit