Nazovite nas: +385 (0)60 338 338

VSNM Borovo: Jednodnevni izlet u Beograd

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo organizovalo je u subotu, 14. aprila jednodnevni izlet u Beograd.

Izletnici su u sklopu posete srpskoj prestonici obišli hram Svetog Save na Vračaru, gde su imali priliku da vide mozaik na najvećoj kupoli hrama, koji je završen prošle godine. Ukupna površina mozaika “Vaznesenje Hristovo” iznosi 1.248 kvadratnih metara. U izradi mozaika učestvovalo je čak 70 srpskih i ruskih umetnika. Potom su obišli kriptu koja konstruktivno i arhitektonski predstavlja nezavisan podzemni objekat. Prostire se na oko dve hiljade kvadratnih metara dekorisanih u duhu vizantijske arhitekture. Najveći deo kripte pripada prostoru crkve Svetog kneza Lazara.

Izletnici su posetili i Radio-televiziju Srbije, gde su u Galeriji RTS-a mogli pogledati dve izložbe: kostima, nakita i rekvizita iz serije “Nemanjići, rađanje kraljevine” autora Petra Ćinovića i izložbu slika “Prag i srpski slikari” autora Nenada Ognjenovića.

Ekskurzija je završila odlaskom u Zvezdara teatar i pozorišnom predstavom “Hipnoza jedne ljubavi” autora i reditelja Dušana Kovačevića. U ovoj bajkovitoj, melodramskoj groteski, koja tematizuje problematiku odlaska mladih ljudi iz zemlje igraju: Ljubomir Bandović, Anica Dobra, Nina Janković, Dragan Petrović – Pele, Uroš Jakovljević i Ivan Mihailović.

 

Reč je o ekskurziji koju Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo organizuje jednom godišnje, ističe predsednik Veća Dušan Latas.

-Ove godine smo u Beograd išli s većim brojem putnika, skoro 60. Nadam se da su svi zadovoljni i da ćemo na ovaj način približiti pozorište i kulturu našem mestu. Verujem da ćemo u budućnosti uspeti da dovedemo neku od ovih pozorišnih predstava u Borovo i da svi zajedno uživamo u plodovima odličnih srpskih pisaca – rekao je u izjavi za Radio Borovo Dušan Latas.

Grupa izletnika iz Borova, Vukovara i okolnih mesta, u pratnji turističkog vodiča Joce Tipolda, imala je priliku panoramski razgledati i Dedinje, rezidencijalni deo Beograda, na kojem se uz ambasade, diplomatska predstavništva i predratne vile izuzetne arhitektonske vrednosti nalaze i važne institucije, kompleksi i zgrade, Muzej istorije Jugoslavije, dvorski kompleks Karađorđevića, Vojna akademija, Vojno-medicinska akademija (VMA), Kuća cveća, RTV Pink …. Na Dedinju i u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se i stadioni dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, Crvene zvezde i Partizana.

Posebno zadovoljstvo predstavljao je u boravak na ručku u boemskoj četvrti Skadarlija, u Skadarskoj ulici u centru Beograda, koja je za potrebe turizma rekonstruisana da liči na Skadarliju s početka 20. veka, jedno od obaveznih mesta koja posećuju strani turisti.

 

RAPSODIJA d.o.o. - RADIO BOROVO
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
tel/fax: +385 60 338 338.
tel: +385 32 439 004,
marketing@radio-borovo.hr

top-logo-radio-borovo-respo

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 187
Ukupan broj poseta: 883506