Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Obeležavanje proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Vukovara i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske juče je obeležena 73.godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara u Drugom svetskom ratu. 
 
Program obeležavanja počeo je tokom jučerašnjeg prepodneva, polaganjem venaca u Borovu-naselju, kod spomenika palim borcima Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Nastavljen je u Iloku, prijemom kod gradonačelnice Marine Budimir i dočekom sekcije Prve proleterske brigade, koja je učestvovala u proboju Sremskog fronta i oslobođenju Vukovara. Položeni su venci na partizanskim grobljima u Iloku i Šarengradu.
 
Centralno obeležavanje 12. aprila održano je u Vukovaru, ispred Spomen-kosturnice žrtava Dudika, palih boraca 5. vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije, u parku na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru. Na značaj proboja Sremskog fronta podsetio je u svom govoru predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin.


 
– Sremski front jedno je od najtežih i najdugotrajnijih bojišta u NOB-u. Tokom tih borbi poginulo je preko 13.000 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, 1.100 boraca Crvene armije, 620 boraca Bugarske narodne armije i 160 boraca brigade Italia. Dugujemo im večnu zahvalnost. Iako danas slavimo, prilika je to da se setimo onih koji su položili svoje živote za slobodu. Naročita mi je čast pokloniti se njihovoj žrtvi ispred ove spomen- kosturnice, jer su svojim doprinosom hteli zaustaviti fašizam, najveće zlo u istoriji ljudskog društva. Njihova žrtva nas obavezuje da svojim delovanjem istrgnemo iz zaborava sećanje koje bi moglo nestati u magli istorijskog revizionizma. Dugujemo im zahvalnost što su stvorili temelje današnje evropske i samostalne Republike Hrvatske – rekao je Habulin. 
 
Borba protiv fašizma ima trajni karakter, poručio je predsednik vukovarskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Lazo Đokić.
 
– Borba protiv fašizma mora biti trajna. Moramo se suprostavljati idejama zla, mržnje, netolerancije, neravnopravnosti i isključivosti, izjednačavanju fašista i antifašista. Svet zasnovan na nacionalnoj, verskoj i svakoj drugoj netrpeljivosti vodi nas u novo zlo, podele i sukobe. Danas se često na javnim mestima čuje i širi govor mržnje, poziva na linč neistomišljenika, pripadnika druge vere ili naroda. Naši preci koji su pre 73 godine položili svoje živote i koji su ginuli u borbi protiv fašizma nisu bili zadojeni mržnjom, nego željom za slobodom, pravom na tolerantan i ravnopravan život, bez obzira na nacionalnu,versku, rasnu ili bilo koju drugu različitost. Moramo se upitati, jesmo li spremni nastaviti tu borbu, radi nas danas i radi onih koji će doći sutra?! – upitao je Đokić.
 
Vence ispred Spomen-kosturnice u Vukovaru položile su brojne delegacije iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, među njima i delegacije Opštine Borovo i borovskog antifašističkog udruženja.

Održan je i prigodan kulturno-umetnički program, a u restoranu “Mornar” u Vukovaru svečana akademija o značaju Sremskog fronta za oslobođenje od fašizma. Na akademiji je govorio penzionisani pukovnik avijacije i predsednik sekcije Prve proleterske brigade Zdenko Duplančić iz Beograda. Učesnik je borbe za oslobođenje Vukovara, ali i bitaka za oslobođenje Beograda i Zagreba. 
 

– Mnogi me pitaju da li smo se plašili?! Znate koliko sam tada imao godina? Šesnaest. Interesantno je da se za vreme rata nismo plašili, jer smo verovali u našu ideju. Ja sam splitski skojevac. Borili smo se za ravnopravnost. Antifašistička borba je bila pravedna. Zato je moja poruka “Volite se ljudi!”. Rat nikome nije doneo dobro, samo pojedincima – zaključio je Duplančić u izjavi za naš .
 
D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 40
Ukupan broj poseta: 966997

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr