Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Prikupljeno više od 4500 potpisa za zaštitu manjinskih prava

Srpska zajednica na području Vukovarsko-sremske županije uspešno je provela akciju prikupljanja potpisa u okviru inicijative “Niste sami. Milion potpisa za raznolikost u Evropi”. Aktivisti Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Zajedničkog veća opština za mesec dana su prikupili više od 4500 potpisa. Reč je o inicijativi koju je pokrenula Federalistička unija evropskih narodnih grupa, manjinska krovna organizacija sa 90-tak članica u evropskim zemljama među kojima je i i Srpsko narodno veće.

“Akciju prikupljanja potpisa u Hrvatskoj pokrenulo je Srpsko narodno veće kao koordinaciono telo svih županijskih veća srpske nacionalne manjine. Akciji su se priključile i druge srpske organizacije: Zajendičko veće opština, Samostalna demokratska srpska stranka, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i Srpsko privredno društvo “Privrednik”. U proteklih mesec dana VSNM Vukovarsko-sremske županije uspelo je prikupiti 4500 potpisa. Prema nekom rasporedu trebali smo prikupiti oko 2 hiljade, što smo dvostruko premašili i ja koristim priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovoj akciji”, rekao nam je Svetislav Mikerević, predsednik srpskog manjinskog veća u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Budući da je na području čitave Hrvatske trebalo prikupiti 8250 potpisa, srpska zajednica na istoku Hrvatske je, prikupivši više od polovine potrebnih potpisa, dala veliki doprinos ovoj veoma značajnoj incijativi koja će, kako je istakao, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić na nivou Evropske unije apostrofirati probleme manjinskih zajednica pre svega pravo manjina na jezičku raznolikost i očuvanje nacionalnog identiteta.

“Na nivou EU žive brojne manjinske zajednice u različitim državama koje se suočavaju sa različitim problemima. Najčešće su oni kao i kod nas dominatno vezani za očuvanje jezika, pisma i kulture odnosno zaštite kulturne auotnomije. To su problemi s kojima se i srpska zajednica susreće već čitav niz godina, od 1997,. godine i mirne regintegracije ovog područpa u ustavno-pravni poredak RH. Činjenica je da imamo relativno dobre zakone kada je u pitanju manjinska problematika, ali ono što je problem to je njihova realizacija u praksi gde postoje razne opstrukcije. .Ne možemo reći da smo zadovoljni primenom svih zakona koji se odnose na manjinsku problematiku i ovo je jedan od načina da zajedno sa svm manjinama na nivou EU iniciramo raspravu u samom evorpskom parlamentu i ukažemo na probleme s kojima se pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj susreću kako bismo ojačali svoj položaj kroz podršku drugih nacionalnih manjina u EU i na taj način pokušali da se izborimo za ona prava koja nam zakonom pripadaju”, rekao je Jeremić.

Završetak akcije prikupljanja potpisa obeležen je pre podne okupljanjem i druženjem aktivista i predstavnika srpske zajednice u prostoru Zajedničkog veća opština.

“Mi smo danas pozvali sve one koji su učestvovali u prikupljanjua potpisa na terenu na području čitave Vukovarsko-sremske županije da im se zahvalimo na trudu i angažmanu i da pokažemo još jedanput da onda kada znamo svoj cilj, uz resusre koje imamo, nema onoga što zajednički ne možemo ostvariti”, poručo je Jeremić.

Sekretar Veća Dušan Latas rekao je da će zbog zaštite privatnosti građana koji su potpisali inicijativu i sprečavanja zloupotrebe prikupljenih podataka, svi podaci na konačnom završetku akcije biti uništeni.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 32
Ukupan broj poseta: 966989

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr