Ministarstvo poljoprivrede organizovalo je danas u Vukovaru radionice “Naše domaće, sada i ubuduće” o novim merama finansiranja ruralnog razvoja, a u hotelu “Lav” održan je i radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

– Poslednjih nekoliko nedelja, a to će se nastaviti u idućih mesec-dva obilazimo sve hrvatske županije i promovišemo Program ruralnog razvoja čije korištenje ide dosta dobro, ali želimo potrošiti sve novce do 2020. godine. Novi program, koji počinjemo programirati ove godine, želimo usmeriti prvenstveno u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a naše poljoprivrednike, koji to očekuju, podržati s izdašnijim potporama – najavio je ministar poljoprivrede.

U hotelu “Lav” predstavljeni su proizvodi s oznakama kvaliteta Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mleko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka, brašno i hleb s hrvatskih polja i hrvatski autohtni proizvodi zaštićeni u Evropskoj uniji.

– Promovišemo hrvatske proizvode. Hrvatska ima najkvalitetnije proizvode vrhunskog kvaliteta i zdravstveno ispravne. Moramo probuditi svest kod svih nas, kod potrošača, da kad kupujemo hrvatsko kupujemo kvalitetno i da pomažemo hrvatskom selu, privredi i poljoprivredi – rekao je ministar Tolušić.

Uprkos kvalitetnim proizvodima, hrvatski proizvođači nisu konkurentni na evropskom tržištu, budući da mere iz Programa ruralnog razvoja, koje su našim proizvođačima dostupne tek dve godine, poljoprivrednici u Nemačkoj ili Francuskoj koriste decenijama.

– Lično mislim da smo mogli više novca usmeriti u mere za mlade poljoprivrednike, u meru 4 za primarnu proizvodnju, za nove farme, trajne nasade, plastenike i staklenike. Mi smo naše novce raspršili na puno mera. Takav smo program predstavili Evropskoj komisiji i takav je pre nekoliko godina usvojen. Mislim da smo se mogli usmeriti prema bržem i većem razvoju poljoprivredne proizvodnje. Imamo odlične proizvode i vredne poljoprivrednike, ali naravno da nismo konkurentni s nemačkim, austrijskim ili francuskim poljoprivrednicima. Oni koriste ovakve programe 20,30, 40 ili 50 godina, a mi tek poslednje dve godine. To ćemo ispraviti. To je i cilj ovih radionica, da čujemo povratne informacije s terena, šta možemo popraviti i gde konkrentno usmeriti novac – kazao je Tolušić.

Nakon radnog ručka, usledio je nastavak radionica o merama Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike te prezentacija Zakona o poljoprivrednom zemljištu za predstavnike lokalne samouprave.

Ministar Tolušić je ponovio da država neće prodati niti jedan hektar zemljišta strancima.

– Državno poljoprivredno zemljište u zakup mogu dobiti samo hrvatski državljani. I danas bilo koja strana firma, ako osnuje pravnu osobu u RH, može kupiti privatno poljoprivredno zemljište. Država neće niti hektar državnog zemljišta prodati stancima, samo hrvatskim državljanima. Pozivam hrvatske poljoprivrednike da čuvaju svoje blago i ne prodaju svoje poljoprivredno zemljište – poručio je ministar Tolušić.

D.Zečević