Vukovar: Uručeni ugovori o radu zaposlenim ženama

Ukupno 50 žena, koje će kroz projekat Grada Vukovara pod nazivom “Pokloni mi osmeh” biti zaposlene na period od dve godine i brinuti se o osobama u nepovoljnom položaju, potpisale su ugovore o radu. Svečano uručivanje ugovora i uvodna konferencija projekta upriličeni su u hotelu “Lav” u Vukovaru.

– Na konkurs se prijavilo oko 180 žena, a 160 ih je ispunjavalo uslove da su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a i da imaju najviše srednju stručnu spremu. Ovo je jedan dobar projekat jer njime ostvarujemo dva cilja. S jedne strane zapošljava se 50 žena na period od dve godine, a s druge 300 krajnjih korisnika, starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, dobiće pomoć od tih žena. Pored toga, žene zaposlene na projektu imaće dodatne edukacije kako bi kasnije bile konkurentne na tržištu rada – rekao je zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

Sve žene će dobiti bicikl kako bi lakše obilazile korisnike, a za svakog korisnika mesečno je predviđeno po 200 kuna za higijenske potrepštine.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar i Centar za socijalnu skrb Vukovar.

U evidenciji HZZ-a Područnog ureda Vukovar u februaru je bilo 1.619 nezaposlenih osoba s područja grada Vukovara. Od tog broja 55 odsto, odnosno 894 čine žene, a od njih 32 odsto starije su od 50 godina i 42 odsto ih je završilo samo osnovnu školu.

– HZZ Područni ured Vukovar je partner na ovom projektu i naša uloga je informisanje i upućivanje žena koje su ciljana grupa. Statistički podaci iz naše evidencije govore u prilog tome da je ciljana grupa projekta dobro definisana i pogođena. Osobe koje su uključene u ovaj projekat dobile su priliku da se vrate na lokalno tržište rada čime će pomoći sebi i svojim porodicama u vlastitoj egzistenciji, a vrsta posla koja je usmerena na negu starih i nemoćnih doprinosi tome da ujedno pomažu i lokalnoj zajednici – rekla je v.d. predstojnica Područnog ureda HZZ-a u Vukovaru Jasna Kolar.

– Naš zadatak je da pomognemo nosiocima projekta, odnosno lokalnim samoupravama u prepoznavanju krajnjih korisnika koji će primati uslugu pomoći. To su uglavnom stare i nemoćne osobe, njih 300 koje će primati pomoć u kući čime preveniramo da budu eventualno smeštene u domove ili udomiteljske porodice – rekao je direktor Centra Zvonimir Rogulja.

Putem projekta je posao dobila i 60-godišnja Mirjana Macut.

– Oduševljena sam što mi se pružila ovakva prilika i posebno mi je drago što je to radni odnos na dve godine. Moramo imati strpljenja i puno pažnje za starije jer ćemo i mi ostariti – rekla je Mirjana.

Prvi radni dan za ove žene biće 3. april. Ukupna vrednost projekta je 7 miliona 473 hiljade i 298 kuna, a u 100 % iznosu finansiran je sredstvima Evropskog socijalnog fonda.