Dobrodošli u emisiju” Lađa sećanja” RB. Danas ćemo, s nekoliko -priloga pokušati odgovoriti na pitanje šta je Srbiju razlikovalo od ostalih zemalja i naroda u Evropi- kako nekad tako i danas. Odgovore smo pronašli na sajtu serbia.com koji je online vodič kroz istoriju, kulturu, najlepše predele Srbije, manifestacije, vesti i zanimljivosti…..
Mileševski „Beli anđeo“ bio je među prvim kadrovima koji su predstavili Evropu Severnoj Americi u prvom satelitskom prenosu video signala između dva kontinenta, 1963. godine.
Evropljane je tokom 20. veka očarao lik “Belog anđela” – Arhangela Gavrila koji, obučen u beli hiton, raširenih krila sedi na kamenu i miro -nosicama (ženama koje su nosile mirisno ulje s namerom da njime pomažu mrtvo telo Hristovo) pokazuje na prazan Hristov grob ukazujući na njegovo vaskrsnuće. Svoju zadivljenost freskom Evropom su proneli putopisci uzdižući je čak iznad Đotovih dela.

Pre pedeset godina, u prvom satelitskom video pozdravu Evropljana Amerikancima freska “Belog anđela” simbolisala je Evropu i mir među kontinentima. Isti signal je nešto kasnije poslat i u kosmos prema mogućim vanzemaljskim oblicima života.

Nadaleko poznati „Beli anđeo“ deo je kompozicije „Mirono-sice na Hristovom grobu“ koja se smatra jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Nju su, kako se veruje, naslikali nepoznati Grci u 13. veku na južnom zidu zapadnog traveja crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševa, koji je danas pod zaštitom UNESCO organizacije.Freske Mileševe predstavljaju najveće domete kako slikarstva u Srbiji, tako i slikarstva tog doba u Evropi, pa je zbog svoje celokupne vrednosti manastir zaštićen od strane organizacije UNESCO kao svetsko kulturno dobro.

Više u emisiji” Lađa sećanja” koju slušate utorkom uživo  u programu RB od 14.10 h ili na ovom sajtu :