Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

VSNM VSŽ i Opštine Borovo: Milion potpisa za raznolikost u Evropi

U Evropskoj uniji živi oko 50 miliona ljudi koji su pripadnici nacionalnih manjina ili zajednica koje govore manjinskim jezicima. Federalistička unija evropskih narodnih grupa, manjinska krovna organizacija čiji je član i Srpsko narodno veće, pokrenula je manjinsku incijativu Minority SafePack pod geslom “Niste sami. Milion potpisa za raznolikost u Evropi”. Prikupljanje potpisa podrške inicijativi organizovano je i na vukovarskom području.

Sekretar Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i predsednik Veća srpske nacionalne manjine u opštini Borovo Dušan Latas pozvao je u izjavi za Radio Borovo građane da svojim potpisima podrže ovu inicijativu.

– Akcija je usmerena na zaštitu manjinskih jezika i pisama, kulture, obrazovanja i informisanja na jezicima nacionalnih manjina. Inicijativa je na tragu zahteva predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj i prava koja, nažalost, još uvek nisu ostvarena. Zato pozivam sve sunarodnike iz Borova, ali i Vukovara i okolnih mesta da svojim potpisima podrže ovu inicijativu – rekao je Latas.

Aktivisti SNV-a i Zajedničkog veća opština građane će posetiti u njihovim domovima.

– Aktivisti će obići domove naših sunarodnika, od kojih je većina starije životne dobi i na taj način će svi koji žele imati priliku da potpišu peticiju. Krajnji cilj je prikupiti milion potpisa na nivou EU. Mi u Hrvatskoj trebamo prikupiti oko 8.500 potpisa. Nadam se da ćemo na taj način pomoći da se pitanje zaštite manjinskih jezika, odnosno nacionalnih manjina stavi na dnevni red i da se utvrdi standard zaštite manjinskih prava na nivou EU – podvlači naš sagovornik.

Za online potpisivanje peticije potražite internetsku stranicu manjinska-inicijativa.hr. Akcija traje do 3. aprila.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 124
Ukupan broj poseta: 918185

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr