Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Opština Erdut: Predstavljena turistička mapa za slepe i slabovide

U Dalju je predstavljen dokument Plan posete – Mapiranje turističke ponude na području opštine Erdut i Osječko-baranjske županije.

Prezentacija je deo aktivnosti u sklopu projekta VISITUS – Obogaćivanje turističke ponude za slepe i slabovide osobe, ističe Jelena Eklemović, projektna menadžerka u Preduzetničko razvojnom centru opštine Erdut – Lokalnoj razvojnoj agenciji sa sedištem u Dalju.

– Cilj prezentacije je predstavljanje mapiranih turističkih tačaka iz projekta VISITUS – Obogaćivanje turističke ponude za slepe i slabovide osobe. Iz ovog mapiranja, odnosno obeležavanja turističkih tačaka u opštini Erdut i Osječko-baranjskoj županiji, kreiraće se gastro-kulturne rute u Hrvatskoj, na području Osječko-baranjske županije i u Zapadnobačkom okrugu u Srbiji. Na tim turističkim tačkama biće postavljeni kreirani alati za slepe i slabovide osobe, samostojeći tonski info pultovi, mobilne aplikacije i grafički priručnici na Brajevom pismu, kako bi i slepe i slabovide osobe već ovog leta mogle da dožive turističku ponudu kroz promotivne pilot ture – najavila je Jelena Eklemović.

Mapiranje turističke ponude na području erdutske opštine i Osječko-baranjske županije proveo je osječki Centar za preduzetništvo, čiji je predstavnik Milan Peterka juče održao prezentaciju u opštinskoj većnici opštine Erdut u Dalju.

– Pre nego što smo identifikovali turističke tačke, napravili smo analizu stanja u turizmu na ovom području, od smeštajnih kapaciteta, preko turističke ponude i svih faktora u turizmu. Identifikovali smo 28 tačaka na području Osječko-baranjske županije, od čega je 20 u opštini Erdut, na osnovu kojih će se kreirati turističke rute u projektu, kako bi stvorili prekogranični efekat. To je ujedno i strateški dokument usmeren na razvoj kontinentalnog turizma na području Osječko-baranjske županije – rekao je Peterka.

Prisutne je pozdravio i Strahinja Pekez, član projektnog tima iz Sombora, gde će prezentacija mapirane turističke ponude, kako je najavio, biti organizovana početkom iduće sedmice.

– Mi smo mapirali 30 tačaka, kojima su obuhvaćeni kulturni, gastronomski i prirodni potencijali. Vodili smo računa da svaka od tih tačaka ima poseban pristup, počev od saobraćajnice do obučenih vodiča i programa koji su prilagođeni slepim i slabovidim osobama. Naša želja je da turisti nakon posete destinaciji budu zadovoljni i da taj turistički itinerer mogu da predstave svom Savezu, kako bi vremenom te naše turističke tačke i zaživele, da to ne ostane samo u ovom dokumentu i na papiru – podvlači Pekez.

Nakon prezentacije održan je radni sastanak s projektnim partnerima. Vodeći partner na projektu je Grad Sombor, a partneri na projektu su Opština Erdut i Institut ekonomskih nauka iz Beograda.

Projekat je odobren iz prekograničnog programa CBC Interreg IPA Hrvatska-Srbija. Ukupna vrednost projekta je 353 hiljade evra. Realizacija projekta započela je 15. juna prošle godine, a završava 14. februara 2019. godine.

U sklopu projekta štampani su i leci na Brajevom pismu. Nabavljena je oprema za slepe i slabovide, mobilni telefoni, tableti i ultrazvučni štapovi. Kako ističu u Opštini Erdut sledi posao na kreiranju tih alata, edukacija za turističke radnike, a ovog leta u planu je i promotivna tura.

– Ovaj projekat je izuzetno značajan, u smislu razvoja infrastrukture koja pruža mogućnosti slepim i slabovidim osobama da dožive turističku ponudu i uživaju u destinaciji – ocenio je Darko Barjaktarević, potpredsednik Turističke zajednice opštine Erdut.

U 2017. godini na području te opštine ostvareno je ukupno 2.044 noćenja, a reč je, ističe Barjaktarević, uglavnom o individualnim posetama gostiju od kojih je najviše posetilaca iz Srbije, Austrije, Nemačke i Italije.

Spomenućemo i da su među mapiranim turističkim tačkama na području erdutske opštine, uz sakralne objekte i rodna kuća naučnika Milutina Milankovića, Vinski muzej Dalj, Erdutska kula, Erdutski vinogradi i druga poželjna turistička odredišta.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 116
Ukupan broj poseta: 918177

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr