Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Bogata istorijom i znamenitim ličnostima-Brankovina kod Valjeva

RETKO koje selo u Srbiji kao Brankovina kod Valjeva može da se podiči bogatom istorijom i znamenitim ličnostima.U ovom selu rođeni su i počivaju slavni Nenadovići.

Prota Mateja Nenadović (1777-1854) bio je vojvoda, diplomata, pisac prvog ustava i zakona, prvi predsednik srpske vlade tzv.Praviteljstvujuščeg sovjeta , vojskovođa i pisac poznatih memoara.
Sa stricem Jakovom pokrenuo je Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji i komandovao je delom ustaničkih snaga 1806. u boju na Mišaru u kojem su Turci potučeni do nogu. Kao prvi diplomata obnovljene Srbije, u Petrogradu je pokušao da uspostavi diplomatske odnose s Rusijom i zainteresuje rusku vladu za podršku i pomoć; igrao je važnu ulogu u pregovorima s Turcima. Posle Drugog srpskog ustanka, postao je valjevski knez, ali je penzionisan zbog nesuglasica s knezom Milošem Obrenovićem, a zbog sukoba s knezom Mihailom Obrenovićem 1840. je prognan. Vratio se 1842, kad su Obrenovići pali s vlasti, i postao državni savetnik. Njegovi “Memoari”, jedno od najboljih memoarskih dela srpske književnosti, puni su dragocenih podataka o događajima i ljudima u vreme Prvog srpskog ustanka.

ŠIROM sveta, slavu Brankovine pronela je i najveća srpska pesnikinja Desanka Maksimović (1898-1993) koja je u ovo selo stigla u kolevci (otac učitelj je ovde dobio premeštaj) i u njemu provela detinjstvo, završila osnovnu školu, napisala prve stihove. Uvek se Brankovini, koju je neizmerno volela, rado vraćala, a po njenoj želji, u porti seoske crkve je i sahranjena.

Emisiju  “Lađa sećanja” koju pratite utorkom u programu Radio Borova od 14.10 h tonski i tehnički realizuju Borislav Vuković,Srđan Knežević i Srđan Bošnjak.Emisiju vodi i priprema Srđana Nikolić. Slušajte i uživajte  !

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 4
Današnje posete: 153
Ukupan broj poseta: 938616

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr