Na području Dalja u naredne dve godine biće izgrađeno brodogradilište “Slavonija”, specijalizovano za izgradnju velikih rečnih brodova, specijalizovanih brodova, modernizovanih tegljača koji će koristiti plin kao pogonsko gorivo, ali i luksuznih jahti, istakao je na konferenciji za novinare u osječkoj gradskoj upravi zamenik gradonačelnika Boris Piližota.

Rekao je i da ovakvog brodogradilišta, kakvo će biti izgrađeno u Dalju, nema u krugu od 900 kilometara. Iza investicije, čija vrednost u početnoj fazi iznosi i do 10 miliona evra, stoje belgijski i holandski investitori.

Dugoročni plan je da novo brodogradilište proizvodi finalne proizvode, koji će biti vrhunski, ali cenom konkurentni za svetsko tržište. U prvoj fazi izgradnje brodogradilišta otvoriće se 140 radnih mesta.

Novo brodogradilište otvara i velike mogućnosti da se u Privrednu zonu Nemetin privuče veliki broj kooperanata koji prate celokupni proces izgradnje i opremanja brodova te sva popratna industrija koja ide uz brodogradnju i brodogradilište.

– Zbog prirodnih ograničenja, poput dubine rečnog korita važnog za izgradnju brodova određene veličine, brodogradilište smo zajednički odlučili pozicionisati u Dalju na Dunavu. To je odlična geostrateška pozicija, jer je za dve nedelje moguća isporuka broda do Crnog mora ili na sever Evrope. Izvrsna je i saobraćajna povezanost, a u blizini se nalazi i osječki aerodrom – rekao je zamenik gradonačelnika.

Na konferenciji za novinare predstavio je Birola Ernalbanta, dizajnera i konstruktora jahti koji s ekipom belgijskih i holandskih investitora ulazi u projekat čija će realizacija omogućiti otvaranje novih radnih mesta i razvoj istoka Hrvatske.

Prvi radovi bi, kako je najavljeno, trebali da počnu za šest meseci, a rok za izgradnju brodogradilišta i realizaciju projekta je dve godine.