Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Cimet i žalfija;maslinovo ulje i limun;saveti roditeljima

Zimu bi mnogi od nas najradije prespavali poput medveda, jer sa njom uvek dođe i sezona gripa, prehlada, viroza i raznih upala.Cimet i žalfija zajedno, jači su od svake hemije: Ova 3 recepta treba zauvek da čuvate za celu porodicu.
Tada su i lekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje pre nego što i sami tamo pođete da isprobate neke lekove naših baka kojima su stolećima terale bolest iz kuće.Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuvanju već je vekovima i lek za niz bolesti.

“Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik.Žalfija posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima. Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata!

1.Rakija od žalfije—-Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače ili komovice.Ostavite da ostoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vreme, svakog dana popijte po malo.

2.Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti——  U 2 decilitra 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mesec dana. Procedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i decu!

3.Žalfija i cimet protiv bronhitisa—–Rastopite dve kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite mleko sa prženim šećerom. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite i pijte tri puta u toku dana.-jedinstven lek protiv bronhitisa——————————————
NAPITAK ZA ZDRAVU JETRU: Samo jedan gutljaj svako jutro!Jetra učestvuje u procesu obnavljanja krvi. Takođe, pomaže pri jačanju i stimulaciji probave u organizmu. Obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminiše sve toksine i nečistoće iz nje.

Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje.Najbolje sredstvo za prevenciju za zdravu jetru je njeno svakodnevno čišćenje – svako jutro na prazan želudac popijte kašiku maslinovog ulja pomiješanog sa kašikom limunovog soka. Nakon toga, možete uživati u doručku.

Ovaj “koktel” možete pripremati cijeli život, jer su oba sastojka obične životne namirnice.—————————–

RODITELJSTVO
Jerotić: Ako je dete nemirno, pusti ga, često je to inteligentno i bistro biće
Verujem da sasvim malo dete vidi nešto više i dalje od odraslog čoveka.
Istaknuti srpski psihijatar i psihoterapeut Vladeta Jerotić objašnjava šta znači imati nemirno dete i koliko je važna roditeljska ljubav.———————

Zabrana, čuvena zabrana. U porodici, kad bi detetu otac ili majka rekli “nemoj to raditi” ili “nemoj to jesti” ili “ja moram sad da izađem a imaš u sobi puno igračaka ali pazi ova igračka može da ti donese neku nevolju” ili “imaš puno voća raznovrsnog, ali nemoj baš ovo voće biće ti loše”, e baš to kad kaže “ne” onda će to dete najčešće da uradi. Imamo, nosimo stalnu potrebu da se zabrana krši. Ali ako je otac ili majka to rekao u punoj ljubavi – ostajem pri tome, to nije veliki broj jer treba biti onda pun ljubavi – ako je tako rekao “nemoj to da radiš” u ljubavi,polagano, milujući ga, bez trunke neke želje da ga posluša po svaku cenu, neće uraditi dete ništa loše.———————

Ako je dete nemirno, pusti ga, često je to inteligentno i bistro biće…… Više u emisiji ” Preokret ” n programu Radio Borova !

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 127
Ukupan broj poseta: 918188

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr