U Šidu je proteklog vikenda održana dvodnevna manifestacija „Sremska svinjokolja i kobasicijada“. Reč je o već tradicionalnoj manifestaciji, koja predstavlja privredno-turistički potencijal opštine Šid, kaže Stanislav Đierčan, predsednik Udruženja “Sremska svinjokolja i kobasicijada” u čijoj je organizaciji i održan ovaj događaj. Udruženje je osnovano 1996. godine, a ovo je 21. manifestacija po redu.

“Cilj manifestacije je očuvati tradiciju sremske svinjokolje i proizvodnje sremske kobasice i tu tradiciju preneti na mlađe generacije” ističe Điečanin.

U subotu, prvog dana manifestacije, u brzoj obradi mesa pobedila je tročlana ekipa “Mitin Mlin” iz Šida. Vešte mesarske ruke taj posao su obavile za svega četiri minuta i 12 sekundi, iako rekord za Ginisa od 3 minuta i 32 sekunde nije oboren.

U pravljenju kobasica pobednik je ekipa Udruženja “Zlatna šajba” iz Samobora u Hrvatskoj, a u jedenju kobasica Božidar Kovačević iz Bijeljine koji je za 2 minuta i 15 sekundi pojeo kilogram kobasica. Deseti put uzastopno najbolju kobasicu napravila je porodica Lemajić iz Šida, ove godine u konkurenciji 26 takmičara, odnosno uzoraka suve, fermentisane kobasice.

I ove godine manifestacija je privukla učesnike i posetioce iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije.