Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Na vukovarskom području 250 obolelih od gripe

 

Broj obolelih od gripe još uvek  iz nedelje u nedelju raste. Jasna Topolovec, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ispostavi Vukovar, u razgovoru za Radio Borovo iznela je najnovije podatke kojima raspolažu.

– Prema poslednjim podacima, zaključno sa prošlom nedeljom, u Hrvatskoj ima oko 23.000 obolelih od gripe, a do sada je devet umrlih kod kojih je potvrđen virus gripe. Teško je reći da li je epidemija dostigla svoj vrhunac jer još uvek iz nedelje u nedelju raste broj obolelih, te će epidemija još neko vreme potrajati. Naši podaci za vukovarsko područje govore da imamo 250 obolelih do sada, s tim da je najveći broj obolelih u starosnoj grupi odraslih osoba između 30 i 64 godine, a odmah iza njih po
brojnosti je grupa školske dece od 7 do 14 godina starosti. To je i očekivano s obzirom da se virus gripe najčešće prenosi kapljičnim putem, a deca koja su u kolektivu u vrtićima i školama, kao i zaposleni koji borave u zatvorenom prostoru izloženi su lakšem prenos virusu i samim tim veći je broj obolelih u takvim grupama – rekla je doktorka Topolovec.

– Toplo vreme i visoke temperature tokom zime pogoduju češćem javljanju i širenju virusa. Epidemije gripe se obično i javljaju tokom januara i februara, a zatim jenjavaju. Budući da smo sada već u februaru nadamo se da će se eventualno još par nedelja broj obolelih povećavati, a potom će taj broj stagnirati i početi opadati- dodala je Topolovec.

Iako ovogodišnja vakcina nije sadržavala virus gripe tipa B koji sada cirkuliše, Topolovec uverava kako će oni koji su vakcinisani ipak imati lakši oblik bolesti.

– Poznato je da za virusne bolesti nemamo lekove koji leče i uništavaju viruse, stoga se treba pridržavati starih dobrih preporuka. Kod svih respiratornih virusnih bolesti treba odmirovati, skidati povišenu temperaturu, nadoknađivati tečnost, te uzimati simptomatsku terapiju protiv bolova i za snižavanje temperature. Preporučujemo uzimanje puno čaja, meda, limuna i svih tih narodnih lekova. Svaka viroza ima svoj nekakav prirodni očekivani tok , te je potrebno minimalno nedelju dana mirovanja i jednog poštednog režima – savetuje doktorka Topolovec.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 6
Današnje posete: 261
Ukupan broj poseta: 917881

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr