Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Seminar o održivom upravljanju otpadom u Dalju

Reciklažno dvorište i održivo upravljanje otpadom” naziv je seminara koji je danas održan u Kulturnom i naučnom centru “Milutin Milanković” u Dalju. 

– Seminar je deo edukativnih aktivnosti, u okviru projekta “Reciklažno dvorište Studenac – opština Erdut”, s ciljem da se javnost pobliže upozna s načinom pravilnog odvajanja i zbrinjavanja otpada – rekao je u izjavi za Radio Borovo Siniša Bulajić iz Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut – Lokalne razvojne agencije sa sedištem u Dalju, u čijoj je organizaciji i održan ovaj seminar.

Predavač na seminaru bila Nada Kožul, voditeljka Odeljenja zaštite okoliša u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje. Reciklažna dvorišta su, ističe Kožul, važan segment održivog upravljanja otpadom, koji omogućava odvajanje različitih vrsta otpada i njegovo pravilno zbrinjavanje.

– Reciklažno dvorište omogućava građanima da više frakcija otpada odvajaju i pravilno zbrinjavaju. Održivo upravljanje otpadom je čitav sistem u koji smo svi uključeni, od građana i preduzeća preko opština i gradova do država, a kojim nastojimo smanjiti količinu otpada koja završava u našoj okolini. Na taj način štedimo sirovine i energiju, ali i štitimo životnu sredinu. Važno je osvestiti javnost da je najbolji način održivog upravljanja otpadom razvrstavanje na kućnom pragu. Potrebna je i edukacija građana svih dobi. Smatram da bi jedinice lokalne samouprava trebale biti agresivnije, vezano za kažnjavanje onih koji se ne pridržavaju zakona, a ne prebacivati trošak za zbrinjavanje otpada onih koji ne žele odvajati na sve nas – navodi Kožul.

Reciklažnim dvorištem “Studenac” u Dalju, koje će biti izgrađeno do kraja godine, upravljaće komunalno preduzeće “Čvorkovac”. Reč je o prvom reciklažnom dvorištu na području te opštine. Njegova izgradnja omogućiće odvajanje 20-ak vrsta otpada. Iako je nova Uredba o održivom upravljanju otpadom, koja nalaže odvajanje otpada, na snagu stupila 1. novembra prošle godine, razvrstavanje otpada na kućnom pragu na području te opštine već je zaživelo, podseća direktorica “Čvorkovca” Andjelka Tomašević.

– Zaista smo se potrudili, već sa 2014. godinom, da uvodimo dodatne kante. Sada je to došlo do nivoa od četiri različite posude i do dobre mreže zelenih otoka, njih 37. Naše komunalno preduzeće, osnivač Opština Erdut i Preduzetničko razvojni centar opštine Erdut su samo deo onih koji trebaju da rade na priči o razvrstavanju i održivom upravljanju otpadom. Meštani i potrošači su oni koji vode glavnu reč. Dok ta svest ne bude u svim domaćinstvima imaćemo probleme kakve danas imamo na terenu. Volela bih ovom prilikom istaći da naše komunalno preduzeće i Opština Erdut nemaju nameru kažnjavati potrošače, nego da zajedno učimo kako čim pre da primenimo novu uredbu. Samo zajedno možemo doći do krajnjeg cilja, a to je 50 odsto otpada kojeg moramo r azvrstati – kaže Anđelka Tomašević.

Seminaru u Dalju prisustvovao je i Miloš Erić, direktor komunalnog preduzeća “Eko Dunav” iz Borova, gde bi reciklažno dvorište trebalo biti izgrađeno do kraja septembra ove godine.

– Kao i svi učesnici, želimo se upoznati s novinama koje propisuje zakon i steći novo znanje o održivom upravljanju otpadom. Nadam se da ćemo u narednom periodu napraviti pomak, vezano za razvrstavanje otpada, da novu Uredbu o održivom upravljanju otpadom sprovedemo u delo. U Borovu su prvi pripremni radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta počeli danas. Nadamo se da će do kraja septembra ono biti u funkciji – rekao je Erić.

Izvor: Radio Borovo (tekst i slike)

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 5
Današnje posete: 232
Ukupan broj poseta: 917852

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr