Nazovite nas: +385 (0)60 338 338

Vlada u odgovoru Bulju: Spomenici su u nadležnosti lokalne samouprave

 

Vlada RH odgovorila je zastupniku Mosta Miri Bulju na pitanja koja je postavio vezano uz nadgrobne natpise u Borovu, Krnjaku, Kistanjama i Brđanima. Vlada je navela da ‘krivično zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obeležja i u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja. Dodaju da bi se ti spomenici “mogli ukloniti ako su rezultat nekakvog krivičnog dela”.

Bulju su skrenuli pažnju na to da su doneli “Odluku o osnivanju Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima” te da bi, ukoliko oni donesu preporuke “za pravno uređivanje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski ili zločinački režimi”, mogli dobiti pravi temelj za uklanjanje postavljenih spomenika ili obeležja.

‘Imajući u vidu navode iz zastupničkog pitanja te mogućnost da bi se u navedenim slučajevima moglo raditi o radovima, odnosno građevinama za čije je izvođenje, odnosno građenje potrebna građevinska dozvola, odnosno glavni projekat, predmetno zastupničko pitanje dostavljeno je na nadležno postupanje građevinskoj inspekciji Ministarstva građevinarstva i prostornog uređenja, navodi se u Vladinom odgovoru Bulju.

U skladu s tim, na teren je izašla građevinska inspekcija i utvrdila da je spomen-ploča Vukašinu Šoškoćaninu postavljena na grobnici porodici Šoškoćanin na groblju u Borovu, spomen-ploča Vojislavu Miliću postavljena je na groblju u Borovu, spomenik Miletu Babiću nalazi se na groblju u selu Trupinjak, Opštini Krnjak, dok se spomenik Milanu Krneti nalazi na groblju Bezbradice pored Kistanja.

‘Sledom izloženog, imajući u vidu činjenicu da se radi o spomenicima izgrađenima na groblju, odnosno u skladu s odredbama spomenutog pravilnika, te da je pitanje uređenja groblja i upravljanje grobljima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, obaveštavamo vas da je kontrola usklađenosti spomenika iz predmetnog zastupničkog pitanja s važećim propisima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnih redara”, obrazložila je Vlada.

RAPSODIJA d.o.o. - RADIO BOROVO
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
tel/fax: +385 60 338 338.
tel: +385 32 439 004,
marketing@radio-borovo.hr

top-logo-radio-borovo-respo

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 307
Ukupan broj poseta: 885272