Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Predstavnici ZVO-a učestvovali u obeležavanju 15. godišnjice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru

Jučerašnjem obeležavanju 15. godišnjice donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, uz predstavnike najviših političkih tela Republike Hrvatske, zastupnike nacionalnih manjina , Ustavnog suda, Hrvatske akademije nauka i umetnosti i Sveučilišta, prisustvovala je i delegacija Zajedničkog veća opština predvođena predsednikom Srđanom Jeremićem.

U kraćim obraćanjima, učesnici su ukazali na okolnosti i potrebu donošenja ovog Zakona, njegove rezultate i perspektivu. Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, ukazao je na nedostatak političke volje i sporost u rešavanju mnogih zakonskih prava pripadnika srpske nacionalne manjine. Istakao je višegodišnje nerešavanje obaveze preregistracije osnovnih škola, kao i odbijanje Vukovarsko-sremske županije da prenese osnivačka prava škola na opštine koje su to zatražile.

Jovan Vlaović, predsednik Odbora za ljudska prava Zajedničkog veća opština govorio je o različitim tumačenjima članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, što kod zapošljavanja omogućava nastavak podzastupljenosti pripadnika srpske nacionalne manjine u mnogim institucijama lokalne i regionalne samouprave.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 31
Ukupan broj poseta: 1022783

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr