20/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vatrogasci upozoravaju: Oprezno s korištenjem božićnih dekoracija!

2 min read

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane na oprez za vreme predstojećih božićnih praznika, upozorivši da zbog korištenja neispravne božićne rasvete, često izbijaju požari na stambenim objektima.
 
Božićna rasveta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Neretko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne sveće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni nameštaj”, ističe u saopštenju Hrvatska vatrogasna zajednica.

Takođe se prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi briga o površini na koju će ti predmeti pasti što, upozoravaju, može dovesti do požara. 

Stoga vatrogasci savetuju građane da upaljene sveće ne ostavljaju bez nadzora, da ne koriste neispravnu božićnu rasvetu, ne pale prskalice na boru, ne postavljaju bor u blizini izvora topline te da budu oprezni s korištenjem pirotehničkih sredstava.
 
“Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar sprečio. Pridržavanjem saveta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne praznike za građane, ali i za vatrogasce”, poručio je načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.