Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

UZOSIO Golubica predstavila priručnik “Menadžment volontera i inkluzivno volontiranje”

Udruženje za osobe sa intelektualnim oštećenjima Golubica iz Vukovara organizovalo je juče u Gradskoj biblioteci u Vukovaru javnu prezentaciju priručnika “Menadžment volontera i inkluzivno volontiranje”.

“Nosilac evropskog projekta pod nazivom “Unapređenjem menadžmenta volontera do kvalitetnijih socijalnih usluga u zajednici” je Udruženje sa intelektualnim teškoćama Istre, a partneri na projektu su udruženje iz Nove Gradiške, Centar za socijalnu skrb iz Pule, Opšta županijska bolnica Vukovar i naše udruženje. Vreme provođenja projekta je od 1. juna ove
godine do 31. maja 2019. godine.

Cilj projekta je poboljšati menadžment volontera i edukovati koordinatore volontera za inkluzivno volontiranje. Na području naše županije inkluzivno volontiranje i postupci inkluzivnog volontiranja nisu razvijeni. To je nešto što je na području Istarske županije otišlo puno dalje nego kod nas.

U okviru projekta provodiće se tri grupe aktivnosti. Prva grupa aktivnosti se odnosi na edukacije koordinatora volontera za inkluzivno volontiranje koje smo započeli provoditi i izrada priručnika kojeg danas prezentujemo javnosti. Zatim slede konkretni postupci sa volonterima. Naše volontere, koji su naši korisnici uključujemo zajedno sa potencijalnim udruženjima i
ustanovama koje ih žele primiti i na kraju im pružamo podršku u svemu tome”, rekla je Ivana Azenić Dubravčić predsednica Udruženja za osobe sa intelektualnim oštećenjima Golubica iz Vukovara.

Prezentaciju priručnika održalo je Udruženje sa intelektualnim teškoćama Istre.

“Ovim projektom razvijamo volontiranje i pokazujemo kako je dobro volontirati sa posebnim naglaskom na inkluzivno volontiranje koje podrazumeva volontiranje marginalizovanih društvenih grupa kojima preti isključenost. Kao udruženje civilnog društva koje se bavi osobama sa intelektualnim poteškoćama jako nam je važno da se naši članovi uključe, da volontiraju i da jednog dana iz tog volontiranja dobiju mogućnost da izađu iz sistema socijalne brige i uđu u sistem rada.

Mi smo u Istarskoj županiji započeli s tim aktivnostima i imamo dobre rezultate u tome. Kroz ovaj projekat nastao je i ovaj priručnik u kojem su, osim suvoparnih podataka vezanih uz zakonsku regulativu, navedeni i brojni primeri gde su naši članovi volontirali i u tome bili veoma uspešni.

Svrha ovih naših aktivnosti nije samo stvaranje boljih uslova za volontiranje, nego delovati i na sve druge stanovnike lokalne zajednice bez teškoća da nas prihvate jer i mi smo deo društva, a svako društvo je  razvijeno upravo onoliko koliko je u stanju prihvatiti različitosti “, rekao je predsednik Udruženja sa intelektualnim teškoćama Istre, Ozren Catela i dodao da udruženje postoji od 1959. godine, deluje na celom području Istarske županije i trenutno broji oko 750 članova.

Vrednost projekta je 698 hiljada 915 kuna od čega 85 odsto sufinansira Evropska Unija iz Evropskog socijalnog fonda a preostalih 15 odsto Ured za udruženja Vlade Republike Hrvatske.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 6
Današnje posete: 258
Ukupan broj poseta: 1043254

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr