Ured pravobraniteljke za osobe s invaliditetom u saradnji sa Hrvatskom privrednom komorom (HGK) organizovao je u Gradskoj knjižnici Vukovar stručni skup za poslodavce pod nazivom “Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet”. Cilj skupa je informisati poslodavce o mogućnostima i prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom, ističe zamenica pravobraniteljke za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

“Svaki poslodavac koji ima preko 20 zaposlenih je dužan zaposliti osobu s invaliditetom po jedinstvenoj stopi od 3 odsto. Mi smo često puta znali čuti u javnosti i medijima da je poslodavcima obaveza ako ne zaposle osobu s invaliditetom da moraju plaćati jednu naknadu koju oni zovu kazneni doprinos. Ono što je naš cilj i zato promovišemo prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom jer praksa i iskustva mnogih poslodavaca koji imaju zaposlene osobe s invaliditetom govore da im je itekako važno zapošljavati osobe s invaliditetom da bi unapredili vlastito poslovanje.Hrvatska u prvoj godini primene zakona beleži porast zapošljavanja osoba s invaliditetom od 39 odsto “, kazala je Mira Pekeč Knežević dodajući da je krajnji cilj vratiti osobe s invaliditetom na tržište rada.

“Naša intencija je da ih vratimo na otvoreno tržište rada jer mnoge osobe s invaliditetom osim svog oštećenja imaju očuvane radne sposobnosti. Mi moramo različitim merama profesionalne rehabilitacije osposobiti ih da se vrate na otvoreno tržište rada jer pitanje njihovog zapošljavanja nije samo pitanje vlastite egzistencije, nego je to ulaganje u unapređenje i razvoj društvene zajednice. Ako imate zaposlene osobe s invaliditetom imaćete manja izdvajanja j za različite socijalne naknade i zdraviju i zadovoljniju naciju u potpunosti”, zaključila je Mira Pekeč Knežević.

Više o poticajima koje osigurava i isplaćuje Zavod za veštačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, saznali smo od Natalije Krajnović, savetnice pravobraniteljke za područje zapošljavanja.

“Postoje poticaji za otvoreno tržište rada i to bi bila subvencija plate osobe s invaliditetom, zatim sufinansiranje troškova obrazovanja, sufinansiranje troškova prilagodbe uslova rada i mesta rada, znači uklanjanje arhitektonskih barijera, sufinanisarnje kamata na kreditna sredstva, sufinansiranje troškova stručne podrške i programi inovativnog zapošljavanja”, navela je Krajnović.

S obzirom da u Republici Hrvatskoj živi 12 odsto osoba s invaliditetom, poslodavci bi njihovim zapošljavanjem mogli zadovoljiti potrebe za određenim deficitarnim profilima radnika, ističe Davorko Vidović, savetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK.

“U godini u kojoj je evidentno da je najveći problem hrvatske privrede ne nedostatak investicija već nedostatak ljudi koji će raditi, okretanje ovom velikom bazenu radne snage. U Hrvatskoj je 300 hiljada osoba s invaliditetom u registru, oko 17 hiljada radi i oko 6 hiljada je nezaposleno”, naveo je Vidović i dodao kako postoje predrasude da osobe s invaliditetzom ne kogu radiit ništa.

“To je predrasuda kao što je predrasuda da zdrave osobe mogu raditi sve. Iz iskustva poslodavaca,  osobe s invaliditetom mogu dati izvrsne radne rezultate za čiju je prilagodbu radnih mesta država osigurala doovljno novca da to poslodavce ne košta ništa i da zapravo dugo vremena mogu dobiti vrhunske, kvalitetne, osposobljene radnike, uz vrlo mali trošak”, istakao je Vidović.

Uprkos pozitivnim pomacima, pokazalo se da poslodavci nisu dovoljno indformisani o mogućnostim i prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Upravo je iz tog razloga direktor Županijske komore HGK Ivan Marjanović očekivao veći odaziv poslodavaca na današnji stručni skup.

“Poslali smo pozive na adrese svih firmi na području naše županije, a od 1300 firmi prijavilo se 7-8. Cenimo da je ovo kvalitetna inicijativa i moramo priznati da smo očekivali više, ali s obzirom na informacije koje dobijamo iz drugih županijskih komora, izgleda da je kod nas odaziv najveći u Hrvatskoj. Što se tiče same tematike, naravno da je poražavajući”, rekao nam je Marijanović.